Hlavní navigace

Rok 2013 v číslech (2.)

8. 1. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © vege - Fotolia.com
Technologické odvětví je založeno na číslech – a dost jich vygenerovalo i v roce 2013. Podívejme se na přehled významnějších z nich.

Předchozí díl

60 000 000 $ – částka, kterou Apple utratil za vedení soudního sporu proti Samsungu v Kalifornii, který se týká porušování patentů u smartphonů. Tento případ je nicméně pro obě společnosti jen jeden ze dvou jen v rámci Kalifornie a jeden z několika celosvětově, takže celkový účet bude ještě mnohem vyšší.

35 – počet let, ke kterým byla Chelsea Manningová (narozená jako Bradley Manning) odsouzena do vězení vojenským soudem za to, že poskytl americká vojenská a diplomatická tajemství lidem z Wikileaks. Manningová může být podmínečně propuštěna po osmi letech. Původně čelila až 90 letům ve vězení.

34 000 – počet pracovních míst, které HP podle svého očekávání zruší do konce aktuálního fiskálního roku, který končí v říjnu 2014, a to v rámci programu snižování nákladů, který začal v květnu 2013.

162 $ – minimální pokuta, kterou může očekávat obyvatelka San Diega Cecilia Abadieová, pokud bude uznána vinnou z řízení a současného používání „chytrých brýlí“ Google Glass. Případ, který je evidentně prvním, jenž zahrnuje tuto technologii, bude soudem projednáván ještě v průběhu ledna. Abadieová byla původně zastavena za překročení rychlosti, a následně byla obviněna z porušení státní vyhlášky 27602, která zakazuje televizní a video obrazovky před řidičem.

41 % – podíl z celkového přenosu na YouTube, který nyní pochází z mobilních telefonů a tabletů. Ředitel Larry Page čísla zveřejnil v říjnu a řekl, že srovnatelný údaj z roku 2011 činil pouhých 6 %.

25 000 – průměrný datový průtok (v bitech za sekundu) mobilní sítě Nextelu iDEN, která byla uzavřena koncem června. Tato síť byla spuštěna v roce 1996, přičemž Sprint uživatele upozorňoval již více než rok, že ji vypne. Jméno Nextel končí v propadlišti dějin zároveň se sítí.

3 – počet přeživších členů kapely Pink Floyd, kteří v červnu podepsali úvodník v USA Today proti tzv. Internet Radio Fairness Act. Podle kapely by tento zákon v případě schválení osekal asi o 85 procent finanční částku, kterou by hudebníci dostávali od služeb typu Pandora. Pandora zákon podporuje, nicméně listopadové zprávy uvádějí, že již vzdala naději na to, že by se jí ho podařilo protlačit.

5 000 000 000 – počet záznamů mobilních hovorů, které NSA posbírala v rámci svého systému sledování pozice a dat. Uvádí to The Washington Post. Detaily programu patřily mezi množství dokumentů, které v roce 2013 unikly do médií ze strany bývalého spolupracovníka agentury Edwarda Snowdena.

13,88 $ –  cena za akcii, kterou zaplatil Michael Dell za privatizaci své stejnojmenné počítačové společnosti. Celková částka, kterou zakladatel Dellu a jeho finanční partneři zaplatili, činila asi 25 miliard dolarů, a vymanila společnost z neustálého tlaku investorů z Wall Streetu.

600 000 – počet bitcoinů, které dle odhadů FBI vlastní Ross Ulbricht, údajný mozek online obchodu s drogami Silk Road. Tyto bitcoiny, které jsou šifrované a nelze se k nim jednoduše dostat, mají hodnotu asi 60 milionů dolarů a představují asi 5 procent celkového trhu s touto digitální měnou.

příloha_ovladnete_sva_data

57 000 000 – počet akcií Twitteru, které vlastnil spoluzakladatel společnosti Evan Williams v říjnu chvíli, kdy jeho společnost vstupovala na burzu. Tyto akcie mají aktuálně hodnotu asi 2,8 miliardy dolarů.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?