Hlavní navigace

Budoucnost mobilní bezpečnosti: osobní zařízení budou normou

24. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jen málo problémů způsobuje CIO takové vrásky jako mobilita a BYOD. Klidnější noci, ale i nové problémy přinesou letos IT ředitelům čtyři trendy v oblasti mobilní bezpečnosti, s nimiž přišla firma Forrester Research.

Analytička Forrester Research, doktorka Chenxi Wangová, identifikovala čtyři trendy, o nichž věří, že ovlivní budoucnost mobilní bezpečnosti jak ve spotřebitelské sféře, tak v byznysu.

Podle Wangové již dnes většina organizací bojuje s následky BYOD. Podle nejnovějšího průzkumu Forresteru již 70 procent organizací přijalo určitou formu BYOD programu, a 62 procent zaměstnanců, kteří používají k práci mobil (a 52 procent těch, kteří používají k práci tablet), si svoje zařízení koupili sami.

Osobní zařízení se stanou normou

BYOD je dosud příběhem smartphonů a tabletů, Wangová však předpovídá, že to se v roce 2013 začne měnit. V současné době je 39 procent notebooků používaných pro práci vlastněno zaměstnancem, přičemž 47 procent z nich vlastní společnost.

„Nicméně do pracovního prostředí vstupuje stále více soukromých notebooků, protože IT organizace začínají být flexibilnější, co se BYOD kultury týče,“ říká Wangová. „Očekáváme, že se v roce 2013 bude trend BYOD rozšiřovat a bude zahrnovat nejen post-PC zařízení, ale také osobní počítače zaměstnanců.“

S tím, jak se osobní zařízení stanou běžným vybavením podniku, budou IT organizace podle Wangové muset spíše jednat než reagovat. Poptávka po stále větší míře mobilního přístupu ke zdrojům a datům společnosti bude mít tři dopady.

1. „IT bude muset zainvestovat a rozšířit možnosti vzdáleného přístupu ke korporátnímu obsahu a datům, které se tradičně nacházejí za firewallem, a to včetně investic do bezdrátové infrastruktury, bezdrátových služeb a bezpečnostních opatření v oblasti mobility,“ říká Wangová.

2. „Organizace budou muset opět zhodnotit své aplikační architektury, aby zahrnovaly více SaaS a také na platformě nezávislých aplikací, což přinese významný posun v tom, jak organizace získávají své aplikace; dny on-premise implementací na klientu/serveru jsou sečteny, naopak jsou na vzestupu cloudové implementace řízené službami.

příloha_ovladnete_sva_data

3. Organizace budou muset snížit útraty do drátových/pevných komunikačních služeb při navyšování investic do bezdrátového hardwaru a služeb.“

Souvislá, on-demand mobilní „virtualizace“ předstihne MDM →

Byl pro vás článek přínosný?