Hlavní navigace

Budoucnost mobilní bezpečnosti: mobilní virtualizace předstihne MDM

26. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © violetkaipa - Fotolia.com
Jen málo problémů způsobuje CIO takové vrásky jako mobilita a BYOD. Klidnější noci, ale i nové problémy přinesou letos IT ředitelům čtyři trendy v oblasti mobilní bezpečnosti, s nimiž přišla firma Forrester Research.

← Osobní zařízení se stanou normou 

Souvislá, on-demand mobilní „virtualizace“ předstihne MDM

Mnoho organizací, které si osvojí (nebo minimálně akceptují) BYOD, implementovalo technologie managementu mobilních zařízení (MDM), které jim mají pomoci vynutit dodržování korporátních pravidel na uživatelských zařízeních. MDM je však často vnímáno jako příliš diktátorský přístup, a navíc stále více IT profesionálů prostě nechce spravovat zařízení vlastněná zaměstnanci.

To má za následek nárůst mobilních VDI, kontejnerů, zabalených aplikací a virtualizace zařízení jakožto alternativních metod pro segregaci osobních dat od těch korporátních na soukromých zařízeních. Nevýhodou tohoto přístupu je samozřejmě to, že tyto metody často nepříznivě ovlivňují uživatelský zážitek, což je velká bariéra pro jejich přijetí zaměstnanci. Pokroky v technologiích mobilní virtualizace však v roce 2013 tuto bariéru pravděpodobně odstraní.

„V roce 2012 jsme začali sledovat náznaky technologií, které by nakonec mohly vést k souvislé ,mobilní virtualizaci´, v ní žje kontrola založená na souboru pravidel nad korporátními aplikacemi (a následkem toho nad obsahem a daty) vnucena on-demand s minimálním narušením uživatelského zážitku,“ říká Wangová. „Mezi příklady patří technologie virtualizace zařízení od VMware a úžasné nové možnosti od inovátorů, jako je Enterproid a MobileSpaces.“

Wangová říká, že tyto technologie se zatím nacházejí v počáteční fázi, ukazují však skvělý potenciál pro kompletní změnu přístupu společností k mobilitě, jestliže tyto technologie dokážou splnit svůj slib dynamického vkládání pravidel za pochodu bez předchozí změny aplikace.

příloha_ovladnete_sva_data

Technologie, které rozšiřují kontrolu pravidel na komplexní škálu aplikací, takže je s jakoukoliv aplikací vyvolávanou korporátní aplikací nakládáno podle stejných pravidel, což je odlišné od balení a „kontejnerování“ jednotlivé aplikace. Tato schopnost pomůže zachovat bezchybný uživatelský zážitek a dále umožnit mobilizaci podnikových zdrojů. Nakonec nebude BYOD díky technologickým inovacím v této oblasti žádným problémem.

Začnou se šířit podnikové aplikace v HTML5 →

Byl pro vás článek přínosný?