Hlavní navigace

75 % českých SMB firem má problémy se ztrátou dat v důsledku nesprávného zálohování

27. 5. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © kubais - Fotolia.com
Nejčastěji využívanými metodami zálohování jsou síťové disky a lokální média, roste zájem o zálohování v cloudu.

Podle lokálního průzkumu společnosti GFI Software, provedeného v březnu mezi prodejními partnery společnosti v České republice a na Slovensku, má až 75 % českých podniků ze sektoru malých a středních firem (SMB) problémy vyplývající za ztráty dat v důsledku nesprávného zálohování. Ztráty důležitých podnikových dokumentů včetně finančních záznamů, elektronické pošty a důvěrných informací mohou negativně ovlivnit vztahy se zákazníky, obchodní operace a reputaci společnosti.

Často se setkává se ztrátou dat 8 % SMB českých podniků, jenom občas 67% a vůbec se s tímto problémem nesetkalo 25% firem. Nejvyužívanějšími úložišti zůstávají síťové disky, kam zálohuje svá data 90% firem. Následují lokální média jako CD, DVD média či USB paměti, kam zálohuje 49% podniků, a pak pásková média využívaná 39% firem. Stále více roste podíl českých společností, které využívají služby zálohování v cloudu, tedy online zálohování – těch je již nyní 12%, což je však v porovnání se západní Evropou či USA, kde využívá online zálohování třetina SMB firem, stále málo.

„Stále více firem přichází na to, že online zálohování přináší vysoký uživatelský komfort, rychlost při zálohování i obnově dat, a 100% spolehlivost,“ řekl Martin Říha, ředitel pro strategii v GFI Česká republika a Slovensko. „A navíc, na rozdíl od nejpoužívanější metody zálohování dat na síťové disky, umožňuje online zálohování chránit podniková data před nejnovějším typem zákeřných virů typu Cryptolocker, které dokáží zašifrovat obsah pevných disků (včetně síťových) a odšifrovat je až po zaplacení výkupného.“

Nejčastějším důvodem pro obnovu dat ze zálohy je obnova ztraceného nebo omylem smazaného souboru, se kterými se setkalo 85 % podniků. Dalšími důvody jsou obnova omylem smazaných e-mailů (42 %), obnova poslední zálohy (21 %), obnova databáze (17 %) a až na pátém místě je s 12 % kompletní obnova dat po katastrofě.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Veeam Backup & Replication se spojuje s NetApp Snapshot pro pokročilé řešení ochrany dat
Veeam se připojil k partnerskému programu NetApp Alliance a ovlivňuje tak další klíčovou technologii pro moderní datacentra.
→ Zálohování: chystané optické disky budou mít kapacitu až 1TB
Sony a Panasonic pracují na nové technologii optických disků, které budou určeny pro zálohování a archivaci v podnikové sféře. Kapacita bude 300 GB až 1 TB.

G+

Byl pro vás článek přínosný?