Hlavní navigace

8 tipů pro hledání práce, když jste ještě zaměstnaní (1.)

18. 2. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © carlosgardel - Fotolia.com
Hledání práce ve chvíli, kdy stále pracujete na dosavadní pozici, může být dvousečný meč.

Uchazeči, kteří jsou zaměstnaní, jsou pro (nového) zaměstnavatele často atraktivnější. Nicméně může to být nebezpečné. Podívejme se společně na to, jak zajistit rovnováhu vaší současné práce a hledání nového směru kariéry – aniž byste se pořezali.

Vyhledávání práce vyžaduje z vaší strany spoustu času a úsilí a není to něco, co byste měli řešit ledabyle. Vyhledávání nové práce ve chvíli, kdy jste stále zaměstnáni v té původní, je podle mnoha expertů nejlepším přístupem, protože aktuálně zaměstnaní bývají pro HR manažery atraktivnější. Nicméně vyvažování vaší dosavadní práce, vaší rodiny a vyhledávání nového zaměstnání může být vyčerpávající, a pokud si nedáte pozor, může skončit katastrofou.

Pro hledání nového zaměstnání existuje nespočet důvodů. Možná cítíte, že ve vaší současné profesionální roli nikam nesměřujete, možná jen nesnesete někoho, s nímž musíte každý den spolupracovat. Předtím, než rozešlete životopisy, se však ujistěte, že máte vše dobře promyšlené.

„Shrňte si to, co je pro vás v práci ubíjející a určete věci, jejichž změna by zmírnila vaše problémy. Jestliže chcete změnit pracovní prostředí, může být lepší promluvit si o tom s vaším šéfem, protože společnost může být nakloněna diskusi o možnostech pracovní mobility,“ říká Chad Lilly, ředitel HR oddělení společnosti Lextech, která vyvíjí mobilní aplikace. Podstatné je, abyste se ujistili, že vaši současnou pracovní roli už nejde zachránit. Můžete se přemístit, změnit oddělení nebo pracovat na dálku? Existuje něco, co můžete udělat pro to, aby byla vaše práce (opět) zábavná a přinášela vám uspokojení?

Jestliže je odpovědí „ne“, potom jděte, říká Roy West, výkonný ředitel společnosti Roy West Companies. „Měli byste odejít tiše, kultivovaně, rychle a neměli byste se otáčet zpět. Jestliže aktuálně nepracujete pro někoho, kdo jasně rozumí tomu, že váš růst a jejich růst [šéfa/organizace] je nepřímo vyjádřeným kontraktem a společným cílem, potom musíte nalézt někoho, který tomu rozumět bude,“ říká West.

příloha_ovladnete_sva_data

Co tedy máte udělat, když zjistíte, že je čas posunout se jinam? Většina z nás se sem v průběhu kariéry dostala. Říct to šéfovi nebo ne? Jak řešit pracovní pohovory a reference? Jaký je nejlepší způsob hledání nové práce, aniž byste ztratili práci současnou?

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?