Hlavní navigace

Američtí vládní CIO stále odmítají BYOD (1.)

4. 3. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Sergey Kamshylin - Fotolia.com
Lídři IT vládních organizací v USA, kteří spravují citlivé či tajné informace, vyžadují přísná bezpečnostní pravidla správy zařízení. Poté možná začnou aspoň uvažovat o tom, že za firewall pustí osobní smartphony a tablety pracovníků.

Federální CIO vyvíjejí nové strategie pro podporu neustále rostoucí mobilní pracovní síly, a nevyhnutelně se tedy budou muset rozhodnout, zda přijmou BYOD politiku či nikoliv. Pro vládní IT manažery představuje BYOD podobnou výzvu jako pro jejich protějšky v soukromém sektoru.

V případě některých agentur a úřadů je odpovědí prosté „ne“.

„Nedělám BYOD,“ říká krátce a stručně CIO americké pobřežní stráže, admirál Robert E. Day Jr., který slouží také jako ředitel „kyberkomanda“ pobřežní stráže.

Day na IT konferenci mediální společnosti FedScoop vysvětlil, že spousta úřadů, které pracují s citlivými nebo utajovanými daty, zůstává u vládních zařízení, a to kvůli absenci jasných pravidel pro použití soukromého vybavení v práci.

Strach ze ztráty citlivých dat dosud mnoho federálních CIO odrazuje od přijetí pravidel BYOD. Podle Daye nejde nutně o to, že by nebyla bezpečná samotná zařízení , avšak pokud by byl osobní telefon pracovníka s uloženými pracovními daty ztracen nebo ukraden, a bezpečnostní protokoly by za normálních okolností diktovaly vzdálené vymazání dat na tomto telefonu, bylo by potom IT oddělení nuceno smazat všechen obsah na onom telefonu včetně osobního?

„Je tu jeden problém: co když promažu vaše zařízení a vy přijdete o všechny fotky malé Susie a malého Johnnyho, které jste neměli zálohované? Budeme muset mít nějaká pravidla, která se tím budou zabývat,“ říká Day. „Realizace komplexní správy mobilních zařízení (MDM) napříč všemi zařízeními je naprosto klíčová.“

„Budeme muset mít nějaká omezení osobních zařízení a potom taky smlouvy, které vy [jako zaměstnanec] podepíšete s tím, že když vaše zařízení promažu se všemi vašimi finančními daty a všemi vašimi fotkami, které jste si nezálohoval, nejsem za to zodpovědný,“ dodává. „Myslím, že se sem někdy dostaneme, ale bude ještě nějakou dobu trvat, než se mi podaří zrealizovat všechna ta bezpečnostní pravidla.“

Největší obavou je bezpečnost BYOD

Bezpečnost dělá šéfům IT, jako je Day, větší starosti než jakýkoliv jiný faktor. CIO mají strach, že by vágní pravidla MDM otevřela dveře proniknutí [externích osob] do zařízení, což by mohlo ohrozit citlivá vládní či podniková data.

„Co takový keylogger nainstalovaný v soukromé části zařízení, kdyby to nebyla část, kterou spravuji?“ ptá se Day.

příloha_ovladnete_sva_data

Postoj federálních CIO k BYOD, který se liší agentura od agentury, je rozdělaná práce, stejně jako postupný přesun ke cloudu a další vládní politiky IT, které vymezila Obamova administrativa.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?