Hlavní navigace

Analytik: Po vydání Office pro iOS začne Microsoft „tisknout peníze“

27. 1. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft/CIO.com
Podle Boba O'Donnella z analytické firmy IDC zvýší Microsoft velice výrazně své tržby poté, co vydá verze svého kancelářského balíku Office pro iOS a Android. Nicméně tato brána příležitostí se rychle zavírá.

„Ten den, co představí Office pro iOS a Android, začnou tisknout peníze,“ řekl O'Donnell. „Ovšem pokud budou čekat příliš dlouho, budou riskovat, že si lidé mezitím najdou alternativy.“

Diskuse o tom, že Microsoft vytvoří nativní aplikace pro iOS od Applu, na kterém běží například iPad, a pro Android od Googlu, operační systém využívaný společností Samsung a většinou dalších výrobců tabletů, trvá již několik let. V listopadu však tyto spekulace dosáhly svého vrcholu, a to ve chvíli, kdy web The Verge oznámil, že Microsoft koncem letošního února či začátkem března vydá iOS aplikace Word, Excel a PowerPoint. Stejné aplikace by pak měly následovat v květnu ve verzi pro Android.

Podle zprávy jsou aplikace hromadně nazývány Office Mobile, a budou k dispozici zdarma na iOS App Store a Google Play. Bezplatné verze ovšem uživatelům pouze umožní prohlížet dokumenty. Pro editaci a další funkce, jako například tisk, budou muset zákazníci propojit své aplikace se svým předplatným Office 365.

Přepracované Office 365 mají být spuštěny zároveň s Office 2013, které mohou debutovat již počátkem posledního lednového týdne.

O'Donnell však řekl, že pokud Microsoft nespustí Office pro iOS a Android brzy, ujede mu vlak.

„Je kladen stále menší důraz na 10palcové tablety,“ řekl v pátek O'Donnell. „Myslíme si, že 10palcové tablety dosáhly svého vrcholu v roce 2012. Na 7palcových tabletech nebudou Office tak důležité. Takže pokud se [lidé z Microsoftu] rychle nepohnou, riskují, že jim tento zlatý důl uteče.“

Na počátku ledna předpověděla společnost NPD DisplaySearch, že v roce 2013 budou 45 procent tabletového trhu tvořit tablety 7- a 8palcové, čímž „převálcují“ kategorii 9,7palcových modelů, kterým dominuje iPad. Tento segment bude letos tvořit pouhých 17 procent trhu s tablety.

Podle scénáře O'Donnella jsou 10palcové tablety – jako je iPad – vhodnými platformami pro Office, to však neplatí pro zařízení s menšími 7palcovými displeji, jako je Apple iPad mini, Google Nexus 7 a Samsung Galaxy Tab 2.

Přestože IDC vsadila na to, že Office pro Android a iOS letos vyjdou, nebude to pro Microsoft rozhodně lehké rozhodnutí, protože za to zaplatí svou daň. „Tohle podle mého názoru zabije Windows RT,“ řekl O'Donnell, čímž měl na mysli vedlejší produkt Windows 8 zaměřený na tablety.

Jednou z největších konkurenčních výhod Windows RT je právě to, že disponuje verzí Office přizpůsobenou menším displejům, které se říká Office Home & Student RT.

Rozhodnutí ohledně Office pro iOS a Android ukáže podle O'Donnella více než cokoliv jiného dlouhodobé strategické směřování Microsoftu. O'Donnell ví, co by dělal, pokud by společnost vedl on.

„Budou se muset rozhodnout, co je důležitější, jestli Office nebo Windows,“ řekl O'Donnell. „Bitva na poli operačních systémů je pro Microsoft mnohem těžší, než bitva na poli kancelářské produktivity. Takže kdybych byl Ballmerem, vsadil bych si na Office.“

příloha_ovladnete_sva_data

Podle odhadu konkurenční analytické firmy Forrester se monopol Microsoftu na poli operačních systémů – konkrétně 95procentní podíl na trhu v roce 2008 – snížil na pouhých 35 procent v roce 2012, a to zejména kvůli explozi prodejů smartphonů a tabletů.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?