Hlavní navigace

CIO mají stále pod kontrolou většinu výdajů na IT

27. 1. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Gajus – Fotolia.com
IT ředitelé se musí přizpůsobit rostoucímu vlivu obchodu na IT investice, tvrdí Forrester.

IT ředitelé mají stále poslední slovo ohledně většiny výdajů na počítačové technologie ve firmách, ale postupně budou při rozhodování úžeji spolupracovat s obchodními jednotkami. Vyplývá to z výzkumu společnosti Forrester Research. Pouhých 6,3 % případů pořízení a implementace nových technologií v USA bylo v roce 2013 výhradně v rukou obchodních jednotek, píše autor studie Andrew Bartels, viceprezident a hlavní analytik společnosti Forrester. Zhruba u 9 % výdajů obchodní jednotka vybrala technologii, ale implementaci a správu zajistilo IT oddělení.

Obchod a IT: Konec rivality, začátek spolupráce

„Ideálně nákupní proces u technologií probíhá tak, že obchodní jednotka a IT oddělení spolupracují od formulace potřeby a hledání a financování řešení přes výběr správného dodavatele po implementaci a správu,“ píše Bartels ve své studii. „Odhadujeme, že v roce 2015 bude více než třetina všech nákupů probíhat podle tohoto scénáře.“

Poklesne přitom podíl nákupů „primárně nebo exkluzivně“ v rukou IT z dnešních 55 % na 47 % v roce 2015, avšak „ti, kdo rezolutně prohlašují, že výdaje na informační technologie se přesunou od IT oddělení k obchodním jednotkám, nedoceňují komplexnost celého procesu nákupu a vlastnictví technologií“, tvrdí Bartels.

XaaS služby si zatím byznys pořizuje sám

Podíl obchodních jednotek na výdajích na nové technologie mezi lety 2010 a 2012 vzrostl, zejména kvůli nákupům chytrých telefonů a tabletů, ale tento trend podle Bartelse odezní, protože se tyto položky stanou součástí konsolidovaného rozpočtu na IT.

Obchodní jednotky však stále častěji samostatně pořizují SaaS (software jako službu) a IaaS (infrastrukturu jako službu). „Ale skutečný objem výdajů je poměrně malý, protože řada těchto nákupů se přinejmenším v prvním roce odehrává s náklady v řádech desítek tisíc dolarů,“ dodává Bartels.

příloha_ovladnete_sva_data

Podle něj se IT ředitelé nemusí mírným přesunem kontroly nad výdaji na IT znepokojovat. „Aktivní přístup uživatelů k vyhledávání možností řešení obchodních problémů s využitím nových technologií je pozitivní.“

IT ředitelé by však měli udržovat dobré vztahy s ostatními odděleními, aby se na ně manažeři neváhali s novými projekty obracet. Studie společnosti Forrester se zabývá americkým trhem, ale stejné trendy probíhají i jinde ve světě, zejména v podobně technologicky vyspělých zemích, kupříkladu v západní Evropě. Mnoho zemí takové úrovně využití informačních technologií nedosahuje „a spíše na ně nahlíží prizmatem IT oddělení“, dodal Bartels. V takových zemích je podle něj objem výdajů na IT v rukou obchodních jednotek pravděpodobně nižší než v USA.

Byl pro vás článek přínosný?