Hlavní navigace

Cloud jako zdroj energetických úspor

10. 11. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © TebNad - fotolia.com, elektřina, rozvodné sítě
Převedení aplikací do cloudového prostředí může výrazně omezit energetické nároky.

Snížení spotřeby elektrické energie až o 87 procent může přinést přechod nejběžněji používaných kancelářských a podnikových aplikací do cloudového prostředí. Tvrdí to alespoň studie Lawrence Berkeley National Laboratory a Northwestern University. Tyto výzkumné a vzdělávací instituce se zaměřily na dopady cloud computingu v oblasti energetiky a produkce oxidu uhličitého.

Studie s názvem Cloud Energy and Emissions Research předpokládala, že v amerických organizacích soukromého i veřejného sektoru pracuje s e-mailovou aplikací 87 milionů uživatelů, s tzv. produkčním softwarem 59 milionů a s aplikacemi pro řízení vztahů se zákazníky 8 milionů. Pokud by podniky tyto programy přenesly ze svých interních datových center a osobních počítačů do cloudového prostředí, snížil by se související odběr elektrické energie v přepočtu o 326 petajoulů, čili o 87 procent. Jde o množství energie, které by dokázalo celý rok napájet město Los Angeles.

příloha_ovladnete_sva_data

Analýza odhalila a kvantifikovala velký environmentální rozměr cloud computingu. Specializovaná datacentra veřejných poskytovatelů služeb datových center mají podstatně lepší parametry než většina obdobných firemních pracovišť. Energie vynaložená na chlazení a napájení serverů je v přepočtu na poskytovaný výpočetní výkon výrazně nižší. Často za to může i postarší infrastruktura, již firmy interně provozují. Veřejný poskytovatel si ale neefektivní hardware nemůže z ekonomických důvodů dovolit. Svou roli hraje i odlišná architektura cloudových aplikací, která dokáže flexibilně odebírat zdroje podle vlastního vytížení.

Autor je senior research analyst ve společnosti IDC CEMA.

Byl pro vás článek přínosný?