Hlavní navigace

Jak doplácíme na nepřátelství Googlu a Microsoftu

12. 6. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © alphaspirit - Fotolia.com
Podle analytika Patrika Moorhead nemá dlouhotrvající válka mezi Googlem a Microsoftem vítěze, určitě má ale poražené. Poraženými jsme my, jejich zákazníci.

Jsou to záležitosti byznysu, ale bohužel jsou spotřebitelé a velmi malé podniky mezi mlýnskými kameny uprostřed,“ říká Patrick Moorhead, hlavní analytik společnosti Moor Insights & Strategy, k současným bitvám dvou gigantů.

Obecně Moorhead odkazoval na šarvátky, které zamotávají vše od vyhledávacích aplikací a aplikací pro produktivitu v kanceláři po prohlížeče a operační systémy. Konkrétně ventiloval své zklamání Googlem kvůli přerušení synchronizace jeho business softwaru s ekosystémem Microsoftu.

Moorhead, který stejně jako mnoho jiných používá Google Apps for Business i Office 2013 od Microsoftu, zjistil, že nebyl schopen synchronizovat svůj kalendář Google s Outlookem 2013 poté, co Google nedávno vydal nový synchronizační nástroj.

Ve zprávě na fóru podpory Google řekl představitel společnosti pouze to, že „naši inženýři jsou si tohoto problému vědomi a aktuálně jej řešíme.“

Moorhead tento kiks vidí jako symboliku přerušení vývoje způsobeného malicherným hašteřením. „Do přestřelky mezi Microsoftem se dostali zákazníci, což má za následek velké plýtvání penězi a způsobuje to spoustu zděšení,“ napsal Moorhead na blogu.

Výsledkem takových žabomyších válek je, že se zákazníci začínají poohlížet po alternativách, což není dobré ani pro jednoho z těchto výrobců. „Nakonec musejí neshody mezi společnostmi vyústit v dobrý konec, jinak zákazníci vezmou věci do svých rukou,“ řekl Moorhead v úterním rozhovoru.

Microsoft vs. GoogleMoorheadovo navrhované řešení pro zákazníky je přechod na Mac.

Macy jsou skvělé pro služby Googlu, podporují IMAP pro e-mail, CalDAV pro kalendář a CardDAV pro kontakty a úlohy,“ řekl Moorhead o nativních aplikacích OS X. „Tím, že si Microsoft a Google zahrávají s uživateli a soutěží mezi sebou, riskují, že si své uživatele odcizí a pošlou je do rukou Applu, minimálně v této situaci,“ napsal Moorhead na svém blogu.

Moorhead oceňuje, že ve většině případů panuje určité příměří, díky němuž nevznikne oběma stranám nebo zákazníkům příliš velká škoda. Ale není to jisté.

Například Google tím, že rozčiluje své business zákazníky, ať už chybným synchronizačním nástrojem nebo postupným rušením synchronizace při používání Exchange ActiveSync (EAS) – přičemž druhý z těchto kroků vyvolal protiútok ze strany Microsoftu – ukázal svou nevyzrálost při jednání s korporátním trhem, prohlásil Moorhead.

Ani Microsoft z toho nevyklouzl bez újmy. „Microsoft nakonec musí najít způsob propojení svého softwaru a služeb se softwarem a službami Googlu,“ řekl Moorhead. „Nedokážu předpovědět, co by se stalom kdyby to neudělal.“

Obě společnosti si musejí uvědomit, že pokračující hašteření a kroky, které podnikají v odvětě za minulé urážky, poškozují zákazníky.

Vypadá to, že výkonný ředitel Googlu Larry Page to chápe.

Na konferenci společnosti I/O pro vývojáře, která se konala v polovině května, zaútočil Google na lidi, podle jeho vlastních slov, „dojící jednu společnost pro svůj vlastní zisk,“ čímž myslel integraci Google Chatu do e-mailové služby Microsoftu Outlook.com, zatímco gigant z Redmondu blokuje snahy ostatních, aby se svázali se Skype. „Samozřejmě, že se snažíme vyrovnat s lidmi, jako je Microsoft,“ řekl šéf Googlu.

Page také argumentoval, že konkurence není situací, v níž jedna technologická společnost získá a druhá automaticky ztratí, a vyžadoval vyšší vzájemnou kompatibilitu a využívání otevřených standardů.

příloha_ovladnete_sva_data

Jestliže to Page myslí vážně, pak by to bylo dobré, myslí si Moorhead. „Myslím, že nakonec zvítězí chladnější hlavy,“ řekl, možná trochu optimisticky, o rivalech, kteří dostanou rozum. „Ani Google nemá tu moc k tomu, aby všem uživatelům Office zabránil v používání služeb Googlu.“

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?