Hlavní navigace

Techniky ochrany online soukromí: dvoufaktorová autentizace

16. 10. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © tiero - Fotolia.com
Pro vyšší bezpečnost používejte dvoufaktorové ověření - nabízí jej Google, Facebook a další služby.

Předchozí: ← Soukromá data do cloudu nepatří

První linií obrany pro zachování bezpečnosti vašich online služeb je využití unikátních a náhodných hesel o deseti a více znacích pro každý váš účet zvlášť. Abyste tato hesla nezapomněli, doporučujeme je ukládat v dobrém manažeru hesel. 

Zabezpečte své online služby dvoufaktorovým ověřením

Pro ještě vyšší bezpečnost používejte dvoufaktorové ověření pro Google, Facebook a jakoukoliv jinou službu, kterou používáte a která jej nabízí.

Dvoufaktorové ověření vyžaduje, abyste před vstupem na účet kromě svého hesla použili i krátký numerický kód. Ten získáte například z aplikace pro smartphone, případně vám může přijít pomocí SMS a podobně. Dobrou zprávou je, že většinu svých dvoufaktorových ověřovacích kódů můžete získat z aplikace Authenticator od Googlu, která funguje pro Android a iOS.

Authenticator automaticky spolupracuje s účty typu Dropbox, Evernote, Google, LastPass a Microsoft. Facebook nabízí svůj vlastní generátor kódů v rámci mobilní aplikace sociální sítě, nicméně můžete jej přidat i do Authenticatoru. Na stránce zdi facebooku klikněte na ikonu nastavení v pravém horním rohu obrazovky, a zvolte Nastavení účtu.

Na další stránce klikněte na Zabezpečení v levém navigačním sloupci. Zde hledejte menu Generátor kódů – napravo od něj klikněte na Upravit. Dále klikněte na Nastavit jiný způsob, jak získat bezpečnostní kódy.

V následujícím vyskakovacím okně by se měl objevit QR kód. Otevřete Authenticator, běžte na možnost Add Entry (Přidat záznam), zvolte Scan Barcode (Skenovat čárová kód) a nasměrujte fotoaparát svého telefonu na QR kód umístěný na monitoru počítače. Po několika sekundách identifikuje váš telefon kód vašeho facebookového účtu a přidá jej do Authenticatoru. Vložte při přihlašování na Facebook kód z Authenticatoru, abyste se ujistili, že vše funguje, jak má, a jste hotovi.

Dvoufaktorové ověření není zcela neprůstřelné, ale je další překážkou odrazující kohokoliv, kdo se chce dostat na váš účet. Své vlastní dvoufaktorové oveření nabízí i Twitter, ale jeho metoda není kompatibilní s Authenticatorem.

Jestliže pro vás dvoufaktorové ověření není dostatečně bezpečné, zkuste použít jednu nebo více unikátních e-mailů jako adres pro obnovení hesel. Tyto adresy nikdy nedávejte nikomu jako svůj osobní e-mail a rozhodně by neměly být podobné vašim ostatním e-mailovým účtům.

příloha_ovladnete_sva_data

VPN, šifrovaná úložiště a dvoufaktorové ověření jsou skvělé nástroje pro zachování bezpečnosti vašich dat a vaší online aktivity tak soukromé, jak je to jen možné. Jejich používání někdy může být dost otrava – zejména vypisování kódů v Authenticatoru nebo pomalejší internet kvůli VPN. Řešení těchto malých problémů je však mnohem jednodušší než řešení zásadních průšvihů, do kterých se můžete dostat, pokud se k vašim datům dostane někdo nepovolaný.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?