Hlavní navigace

E-shopy budou muset zavést EET kvůli platbám kartou

21. 10. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © goodluz - Fotolia.com
Zavádění povinné elektronické evidence tržeb se od března příštího roku dotkne i většiny z téměř čtyřiceti tisíc internetových obchodů působících v ČR. Odhaduje se, že letos jejich obrat dosáhne 130 miliard korun, přitom jejich provozovatelé často nemají úplně jasno, jaké budou se zavedením EET jejich povinnosti.

Nejčastějším omylem je úvaha, že když e-shop nepřijímá hotové peníze, EET se ho netýká. Elektronická evidence tržeb je však povinná ve všech internetových obchodech, v nichž mohou zákazníci platit kartou, i když platbu provedou přes internet. EET se netýká pouze e-shopů, v nichž zákazníci platí výhradně bezhotovostním převodem.

Také v Chorvatsku, které zavedlo EET jako jedna z prvních evropských zemí už v roce 2013, byly kolem povinností e-shopů zpočátku nejasnosti. „Na rozdíl od České republiky nepodléhají v Chorvatsku povinné evidenci transakce provedené přes službu PayPal, ale jinak je systém prakticky totožný,“ říká Karel Hamr, ředitel značky eet1.

příloha_ovladnete_sva_data

„Chorvatská praxe je taková, že jen ty největší e-shopy používají systém, který komunikuje s finanční správou on-line a automaticky jí odesílá kopie účtenek. Menší internetové obchody odesílají kopie účtenek na finanční správu dodatečně, do 48 hodin po uskutečnění transakce,“ doplňuje Karel Hamr z eet1.

V této souvislosti je třeba zmínit skutečnost, že zatímco v České republice bude Finanční správa poskytovat certifikáty k evidování tržeb podnikatelům zdarma, v Chorvatsku se za ně platí 300 kun (cca 1000 Kč), jejich platnost je ovšem pětiletá, zatímco v ČR pouze tři roky.

Byl pro vás článek přínosný?