Hlavní navigace

Ericsson: Nositelná zařízení by mohla nahradit smartphony

27. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Minerva Studio - Fotolia.com
Celkem 43 % uživatelů smartphonů věří, že by nositelná elektronika (tzv. wearables) mohla v budoucnu zcela nahradit smartphony. Ostatně v příštích pěti letech mou nositelná zařízení umět většinu funkcí, které mají nyní smartphony.

Z nejnovějšího reportu Ericsson ConsumerLab s názvem Nositelné technologie a Intenet věcí vyplývá, že trh s nositelnou elektronikou bude do roku 2020 zažívat boom. Nositelná zařízení by dokonce v budoucnu mohla zcela nahradit smartphony a pomoci spotřebitelům komunikovat a ovládat předměty propojené v rámci Internetu věcí (IoT). Nejpopulárnějšími jsou mezi uživateli nositelná zařízení zajišťující osobní bezpečnost. Nejvíce chtějí uživatelé kupovat SOS tlačítka (32 %), chytré hodinky (28 %) a nositelné lokátory polohy (27 %).

Počet vlastníků nositelných zařízení se mezi uživateli smartphonů v minulých letech zdvojnásobil, bude však pravděpodobně trvat ještě několik let, než se pro současnou generaci stane nositelná elektronika mainstreamem. Celkem 24 % nových uživatelů nositelných zařízení je mezi 15 a 24 lety. Jeden ze tří uživatelů smartphonů věří, že do roku 2020 bude používat nejméně pět připojených nositelných zařízení.

příloha_ovladnete_sva_data

Smartphony se již staly neodmyslitelnou součástí většiny aspektů našeho života. Dva z pěti (43 %) uživatelů smartphonů však očekávají, že nositelná zařízení by jednou mohla smartphony zcela nahradit. Celkem 38 % uživatelů smartphonů si myslí, že v příštích pěti letech budou wearables ovládat všechny klíčové funkce, které jsou dnes výsadou smartphonů.

Technologie nositelné elektroniky také urychluje konvergenci digitálního a lidského světa a propojuje osoby s Internetem věcí (IoT). Spotřebitelé jsou přesvědčeni o tom, že jim wearables zařízení pomohou spolupracovat s objekty v jejich okolí. Až 60 % dotázaných věří, že v příštích pěti letech bude běžné spolknout tabletu či si aplikovat pod kůži čip, a to nejen za účelem sledování důležitých údajů týkajících se zdravotního stavu člověka, ale také například k odemknutí dveří, ověřování transakcí a identity nebo kontroly objektů. Až 25 % vlastníků chytrých hodinek je nyní používá k dálkovému ovládání dalších digitálních zařízení, která mají doma. Celkem 40 % vlastníků chytrých hodinek poté připouští, že používá smartphone mnohem méně než dřív.

Byl pro vás článek přínosný?