Hlavní navigace

EU přislíbila, že přiměje Google ke změně pravidel ochrany soukromí

4. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © vichie81 - Fotolia.com
Evropští regulátoři chtějí, aby Google poskytoval uživatelům podrobnější informace ohledně své politiky zachování soukromí a aby po uplynutí určité lhůty mazal osobní data.

Google se dosud řádně nevyjádřil ke kritice evropských úřadů na svou revidovanou politiku soukromí uživatelů a ty jsou stále netrpělivější. Pokud by do léta nedošlo ke změnám, hrozí EU žalobou, kterou by se snažila přinutit Google, aby přestal shromažďovat, uchovávat a kombinovat osobní údaje svých uživatelů.

Již byl sestaven akční plán pro „pracovní skupinu k článku 29“ (A29WP, Article 29 Working Party), která sdružuje orgány činné v ochraně soukromí dat napříč celou EU. Google zveřejnil svou novou verzi jednotné politiky ochrany soukromí již před rokem (1.3.2012), přestože skupina A29WP požadovala čas na to, aby mohla nová pravidla nejprve prozkoumat. To Google odmítl s tím, že se nová pravidla mohou dodatečně podrobit úplnému vyšetřování Francouzské národní komise pro informatiku a právo (CNIL).

Na základě šetření byla vydána závěrečná zpráva. Ta sice již nevyžaduje, aby Google vrátil všechny provedené změny, ale trvá na tom, že Google musí dodržet všechna pravidla pro ochranu osobních dat, která jsou platná v EU.  Týká se to především rozsahu informování uživatele, které je nyní málo podrobné. Dále by měl Google ukončit kombinování dat z různých zdrojů, pokud to není právně ospravedlnitelné. A především by měl zaručit, že data budou po stanovené lhůtě smazána.

I když Googlu nebyla stanovena konkrétní lhůta, již v říjnu 2012 řekla prezidentka CNIL Isabelle Falque-Pierrotin, že očekává, že Google přislíbí provést změnu do tří až čtyř měsíců. Zatím však od Googlu nepřišla odpověď, která by evropské úřady uspokojila. Proto se začínají připravovat represivní opatření. Ta by mohly vstoupit v účinnost někdy v létě, pokud Google do té doby nepřijme nějaké konkrétní opatření.

příloha_ovladnete_sva_data

Google naproti tomu tvrdí, že na výtky CNIL odpověděl dostatečně. Poradce Googlu pro otázky soukromí Peter Fleischer se nechal slyšet, že evropské zákony ohledně soukromí jsou „donkichotské, beznadějně neurčité a bránící pokroku“.

G+

Byl pro vás článek přínosný?