Hlavní navigace

Závádění cloudových služeb v amerických vládních institucích (2.)

11. 6. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Mopic - Fotolia.com
Top analytik Gartneru urguje technologické lídry úřadů americké vlády, aby při přechodu IT procesů do cloudu mysleli na cíle mise a servisní přístup.

Předchozí díl

Cearley se svou zprávou o hybridním cloudu snaží naléhat na lídry IT, aby se na své IT operace dívali zeširoka a tím zvýšili konzistentnost oblastí jako je bezpečnost a řízení napříč interními, externími a smíšenými prostředími.

Podobně varuje před novou implementací cloudové strategie bez současného zvážení toho, jak bude tato implementace podpoří strategii organizace a jak zapadne do existující podnikové architektury.

Efektivní implementace takového hybridního přístupu s sebou často ponese rozsáhlou reorganizací rolí a zodpovědnosti u tradičních IT operací vyhrazením jednoho týmu pro budování služeb a tvorbu rozhraní pro uživatele, a jiného pro základnější prvky, jako je bezpečnost a rozhodování o tom, zda by měl být konkrétní proces umístěn ve veřejném, privátním nebo hybridním cloudu.

Ve vaší organizaci by měly probíhat paralelní snahy,“ říká Cearley.

Není to jen záležitost technologie, ale spíše organizační záležitost,“ dodává.

Náklady a bezpečnost cloudu

Cearley zaujímá poněkud opačný postoj, pokud jde o dvě záležitosti, které jsou centrem jakékoliv diskuse o cloudu: náklady a bezpečnost.

Pokud jde o náklady, zpochybňuje běřné tvrzení, že cloud šetří náklady, a popisuje „spoustu případů“, kdy bylo cloudové řešení dodané poskytovatelem externích služeb po pěti- či sedmiletém životním cyklu nakonec draží než srovnatelné řešení realizované interně.

Každý se na cloud dívá tak, že to bude cesta, jak ušetřit peníze. Ano, budou cílené oblasti, kde používáním cloudových služeb (zejména od externích firem) peníze ušetříte, ale není to pravidlo,“ říká Cearley.

Nepředpokládejte, že je cloud levnější. Musíte mít mechanismy pro evaluaci nákladů v průběhu životního cyklu [řešení], a někdy, dokonce i když to není levnější, má smysl přesto do toho jít, protože hlavním tématem cloudu je agilita.“

Pokud jde o bezpečnost, často se jedná o hlavní spouštěč implementace cloudu ve vládě. Cearley poukazuje na to, že jde o funkci poskytovatele, a že mnoho cloudových hráčů má silnější bezpečnost datových center než vládní úřady a podniky střední velikosti.

Ve svém jádru ale cloud není zcela odlišný od některých outsourcingových funkcí, na něž se firmy spoléhají už několik desetiletí, kdy je určitá úroveň kontroly nad citlivým materiálem delegována na externí firmu (například zasílání nějakého prototypu pomocí soukromých přepravců).

Cearley také upozorňuje na to, že IT organizace může bezpečnost využívat jako zástupný problém, protože odmítá vzdát se dohledu nad určitými procesy a obává se jejich narušení, které by mohl přinést cloud.

příloha_ovladnete_sva_data

Cloudové služby nejsou ve své podstatě bezpečnější nebo nebezpečnější než tradiční outsourcing,“ říká. „Bezpečnost je důležitá, ale musím vám říct, že v minimálně 50 procentech případů, kdy lidé nadhodí bezpečnost jako problém, jde o bezpečnost jejich pracovní pozice.“

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?