Hlavní navigace

iPad v roce 2013 notebooky nenahradí

16. 1. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Apple
Přestože iPad slaví v oblasti byznysu velké úspěchy, jeho využití je stále omezeno. V mnoha případech totiž nemůže nahradit notebooky, a to hlavně kvůli nevyspělým aplikacím dostupným pro tablety a bezpečnostním otázkám. Nicméně tablety v byznysu budou v příštích letech jen růst.

Nacházíme se v roce, kdy iPad nahradí laptop?

Krátkou a jednoduchou odpovědí je, že notebooky na pracovištích nahradí více iPadů – minimálně více, než lidé očekávají, říká David Johnson, analytik společnosti Forrester. Nicméně iPadům bude ještě několik let trvat, než je odborní pracovníci přijmou za své a masově jimi nahradí notebooky.

Hlavním důvodem jsou aplikace pro tablety důležité pro byznys: Musejí se ještě vyvinout předtím, než budou moci konkurovat svým protějškům pro klasická PC.

S iPady se CIO dostávají mezi příslovečné mlýnské kameny. IT oddělení jsou pod tlakem, aby podporovala iPady, ať už jako zařízení vlastněná společností nebo zařízení přinesená zaměstnanci v rámci BYOD. Zatím však iPady v mnoha případech nenahrazují notebooky, což znamená, že jsou jen nákladem navíc.

Mnozí doufají, že iPady budou moci nahradit korporátní notebooky a pomůžou společnostem náklady naopak šetřit. iPady sice nejsou v naších luzích a hájích o moc levnější než základní byznys verze notebooků, nicméně jsou levnější na správu, neboť nevyžadují mnoho tradičních služeb, jako je záplatování systému nebo zavádění (placeného) softwaru. CIO očekávají den, kdy iPady nastoupí na cestu, na kterou notebooky nastoupily na počátku tisíciletí. V té době hromadně nahrazovaly desktopové počítače.

Sheila Jordanová, vixeprezidentka komunikace a spolupráce v IT společnosti Cisco, si myslí, že iPady ještě nejsou dostatečně „enterprise friendly“, tedy nejsou vhodné pro podniky. Jednou však podle ní budou, a v té chvíli jimi firmy začnou nahrazovat počítače a Macy.

Jsme svědky prvotních znamení toho, že toto nahrazování již začíná. Například se očekává, že iPady letos budou brzdit růst trhu počítačů, který tak zpomalí na pouhá dvě procenta. Oba američtí prezidentští kandidáti posledních voleb, tedy jak Barack Obama, tak Mitt Romney, preferují tenký iPad před velkým laptopem, což by mohlo být pozitivní reklamou Applu u amerických spotřebitelů a firem.

Několik věcí se však musí spojit předtím, než se iPad bude moci stát reálným nahrazením notebooků pro větší množství pracovníků. Aplikace pro tablety budou muset projít něčím, co Johnson nazývá „evolucí modernizace“.

Spousta zaměstnanců pracuje s pokročilými tabulkovými aplikacemi a musí přistupovat k systémům se záznamy, jako jsou Oracle Financials, Siebel nebo Peoplesoft – a tyto aplikace jsou prozatím nejlépe přizpůsobeny počítačům.

Aby se tato situace změnila, musejí výrobci softwaru pro byznys přejít k hostovanému prostředí, kde je lepší podpora tabletových aplikací, a také vyvinout dotyková rozhraní. To se samozřejmě děje, avšak pomalu. Producenti typu Salesforce.com vyvíjejí plnohodnotné tabletové aplikace a tlačí na tradiční výrobce podnikového softwaru, aby modernizovali své platformy pro mobilní zařízení.

„To bude nějakou dobu trvat,“ říká Johnson. „Jsme nejspíše rok nebo dva vzdáleni od opravdu dobré tabletové podpory tradičních podnikových aplikací.“

Je důležité poukázat na to, že „evoluce modernizace“ není jen o přístupu k datům z tabletu. K některým z podnikových programů je možno příležitostně přistupovat pomocí mobilního prohlížeče Safari dostupného na iPadu, nicméně tablet není dobrý pro pravidelné používání a detailnější práci.

Johnson se podle svých slov setkává s častým případem, kdy společnosti mají svoje verze Siebelu nebo SAPu, které jsou personalizované, a tak nejsou s prohlížečem Safari kompatibilní.

Jedním z producentů, kteří podnikají kroky kupředu, je samotný Apple, zvláště pokud jde o klíčové aplikace pro produktivitu. V uplynulém měsíci aktualizoval Apple svou sadu aplikací iWork pro iOS (Pages, Keynote a Numbers), aby těmto aplikacím zjednodušil spolupráci s iWork pro Mac a, což je důležitější, také s Microsoft Office.

Další překážkou toho, aby iPady nahradily notebooky, je bezpečnostní otázka. Tablety se budou muset přesunout ke vše prostupujícímu „zero-trust“ bezpečnostnímu modelu. V té chvíli si už CIO nebudou muset dělat starosti o bezpečnost těchto zařízení, neboť bezpečnost bude řešena na úrovni sítě a dat. Nyní společnosti pro tablety používají proxy a přístupové brány.

Podle Johnsona bude přechod k takovému bezpečnostnímu modelu trvat minimálně další tři nebo čtyři roky.

příloha_ovladnete_sva_data

Forrester také bedlivě sleduje, kdy se iOS či Android stanou primárními systémy, což bude znamením toho, že tablety nahrazují počítače. Ve chvíli, kdy zaměstnanci zapojí iPady k větším monitorům a dalším perifériím, buď bezdrátově nebo skrze dokovací konektor, můžou CIO začít odpojovat notebooky.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?