Hlavní navigace

IT pomáhá malým firmám prosperovat i v době krize

28. 2. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © photomaxik - Fotolia.com
Firmy, které investují do nových technologií, rostou rychleji a tvoří více nových pracovních míst. Téměř polovina malých a středních podniků uvedla, že díky technologiím jsou dnes na trhu.

Mezi největší výhody, které úspěšným malým a středním podnikům (SMB) přináší používání nových technologií, patří podstatně vyšší flexibilita na měnícím se trhu (65 %), výrazný nárůst efektivity práce (55 %) a značné zvýšení spokojenosti zákazníků (49 %). To jsou závěry průzkumu Náskok díky technologiím, který mezi malými a středními podniky v ČR nechal provést Microsoft. Průzkum sledoval rozdíly v tom, jak nové technologie, zejména cloudová řešení, používají rostoucí firmy ve srovnání s firmami, které stagnují či klesají.

Téměř polovina (49 %) rostoucích firem uvedla, že díky technologiím dnes úspěšně působí na trhu. Téměř dvě pětiny (38 %) respondentů z řad rostoucích SMB dokázaly díky technologiím výrazně zvýšit zisk. Rostoucí české podniky používají nové technologie mnohem častěji také k získání zákazníků na zahraničních trzích (39 %) a k tomu, aby konkurovaly velkým hráčům (35 %). Růst a expanze vždy přináší nutnost řídit zaměstnance na dálku a zajistit standard a kvalitu služeb bez ohledu na to, kdo a kde je poskytuje. Může to platit při rozvoji pobočkové sítě a ještě výrazněji, když firma vstoupí na světové trhy.

Progresivní SMB firmy jsou motorem ekonomiky

Úspěšné využívání informačních technologií v malých a středně velkých firmách má navíc důležitý přesah do celé ekonomiky. Není to ovšem záležitost pouze České republiky. Analogická díříve provedná globální studie, kterou pro Microsoft zpracovala poradenská společnost BCG (Ahead of the Curve), zjistila, že malé a střední podniky s otevřeným přístupem k moderním technologiím vytvářejí pracovní místa dvakrát rychleji a vykazují o 15 % vyšší růst tržeb než ostatní společnosti.

V ČR malé a střední podniky vytvářejí zhruba 55 % přidané hodnoty a na zaměstnanosti se podílejí téměř 70 %, takže vyšší využívání moderních technologií v tomto segmentu by mohlo výrazně pomoci i české ekonomice jako celku. „Vývoj ekonomiky po celém světě jasně ukazuje, že informační technologie neberou lidem práci, ale naopak vytvářejí nová pracovní místa a další příležitosti pro růst firem,“ uvádí Martin Tolar, ředitel pro malé a střední podniky ve společnosti Microsoft.

O průzkumu Náskok díky technologiím, Ipsos Marketing: Cílem bylo zjištění vzájemné souvislosti mezi využíváním moderních informačních technologií a růstem obratu středně velkých a menších firem. Za tímto účelem vylo osloveno 207 českých firem z různých odvětví. Na kategorii SMB se pohlíželo spíše podle amerických měřítek, takže byly zahrnuty i firmy větší než 250 zaměstnanců.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Jak se ITC využívá v českých podnicích
Český statistický úřad zveřejnil statistiky pro oblast využívání informačních a komunikačních technologií ve firmách a doplnil je o mezinárodní srovnání.
→ Stane se rok 2014 rokem cloudu?
Cloudové služby se stále vylepšují a nabývají na rozsahu. Zlomovým byl, zdá se, již loňský rok, letos by však mohl cloud naplno prorazit v mnoha dalších společnostech a ukrojit si ještě větší část tržního koláče.

G+

Byl pro vás článek přínosný?