Hlavní navigace

Jaká je návratnost investic do BYOD

24. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Andres Rodriguez - Fotolia.com
Získávají společnosti dobrou návratnost investic (ROI) z toho, že zaměstnanci v práci používají svá vlastní mobilní zařízení? Jak se zdá, odpověď na tuto otázku se velmi liší podle toho, koho se ptáte.

Položili jsme tuto otázku řadě IT ředitelů a expertů na mobilní zařízení; v jejich odpovědích lze vidět zřetelný rozpor.

Lídři IT oddělení nadšeně mluvili o svých vlastních pravidlech BYOD, a přestože nemohou přinést tvrdá čísla ROI, říkají, že BYOD šetří peníze a zvyšuje produktivitu. Experti sledující toto odvětví si tím už nejsou tak jisti, a argumentují náklady spojenými s plány služeb, podporou a dodržováním norem, což jsou často přehlížené obavy.

Pro mnoho IT manažerů se nejdůležitější výhody BYOD neprojevují konkrétními čísly, ale spíše pozitivními reakcemi uživatelů, kteří kladně hodnotí uspokojující pracovní prostředí, plynulejší integraci svých pracovních a soukromých životů a pocit, že si jich v práci váží.

To je případ Cisco Systems, společnosti, která má svůj BYOD program už čtyři roky. „Náklady jsou jedním z aspektů, a vidíme, že klesají,“ říká Sheila Jordanová, viceprezidentka Cisca pro IT spolupráci. Největším přínosem je ale „produktivita a hodnota, kterou přinášíme naší organizaci“ tím, že mimo jiné „podporujeme spolupráci, budujeme morálku zaměstnanců a tvoříme protředí, které je atraktivní pro internetovou generaci,“ tvrdí Jordanová.

Michael L. Capone, korporátní viceprezident a CIO společnosti Automatic Data Processing má podobný pohled na BYOD program, který ADP spustila před dvěma lety. Cílem nebylo nutně ušetřit peníze, ale spíše zvýšit spokojenost zaměstnanců. Capone říká, že program tohoto cíle dosáhl. „Primárním přínosem je, aby se partneři cítili při práci v ADP dobře,“ říká Capone. „Je to dobré pro náladu týmu.“

příloha_ovladnete_sva_data

Porovnejte tyto úžasné komentáře s následujícím hodnocením od Nucleus Research, firma, která sleduje ROI technologie: „Silným argumentem pro chválení BYOD je, že je levnější a je produktivnější než tradiční společností zajištěná mobilita. Realitou však je, že náklady na podporu, rizika spojená s dodržováním norem a náhrady za využívání často vedou k vyšším celkovým nákladům na vlastnictví bez jakékoliv viditelné ROI nebo jakýchkoliv zisků na produktivitě.“ Tak.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?