Hlavní navigace

Jeden jediný Microsoft

23. 11. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Microsoft
Kdysi největší počítačová firma světa prochází nejdůležitější revolucí ve své téměř čtyřicetileté historii.

Jeden Microsoft. Pro všechno. Je to jen pár slov. Ovšem pro softwarového giganta mohou znamenat velmi mnoho. Těchto pár slov znamená začátek velké strukturální reorganizace, která přinese zavedení společné strategie pro všechny firemní divize, přesun manažerů mezi jednotlivými odděleními, ale bohužel v pár případech i nepopulární propouštění. Zkrátka když se kácí les, létají třísky.

Vypadá to jako zásadní změna pro Microsoft. Bude to zásadní změna i pro nás zákazníky? Pokud všechno půjde podle velkolepého plánu Steva Ballmera, čeká nás identická počítačová zkušenost, ať pracujeme s PC, chytrým telefonem, tabletem, notebookem nebo TV. U všech přístrojů se můžeme připravit na identické uživatelské prostředí. Tento plán předpokládá unifikovaný operační systém, pod kterým poběží stejné aplikace a bude se ukládat stejné nastavení. Vaše hry budou přenositelné z konzole do počítače a zpět. Dlaždice budou všude! Tato vize by se měla stát skutečnou realitou během pár let.

Ostrov uprostřed rozbouřeného moře

První náznak je v zavedení Windows 8. Kontroverzní moderní rozhraní bude možné užívat na PC a tabletech současně. Nepřeberné množství designových prvků budou sdílet telefony osazené Windows Phone 8, konzole Xbox 360 a přicházející Xbox One. To vše zjednodušuje práci vývojářům, kteří mohou plynule „plavat“ mezi rozdílnými ostrovy „Microsoftího“ ekosystému.

Tyto ostrovy byly doposud velmi izolované. Tým specialistů na Windows Phone pracoval pouze na Windows Phone.

Divize Windows OS dělal jen na vývoji operačního systému. Windows Office tým byl zodpovědný jen za Office a divize interaktivní zábavy se starala o Xbox. Uživatelské rozhraní Windows Phone bylo jiné než pro Windows 8 a Xbox. Nebyly zde jakékoliv základní společné principy pro Xbox, tablety Surface a Windows Phone. Stejně tak jako aplikace a služby byly aktualizovány podle toho, jak jednotlivé oddělení uznalo za vhodné. Jednoduše řečeno, ekosystém Microsoftu byl pěkný „mišmaš“. V budoucnu se ale všechno změní!

Microsoft se rozhodl toto rozdělení práce razantně upravit. Již v posledních měsících bylo možné zaznamenat snahu o větší unifikaci společné strategie na všech odděleních. Pochopitelně takováto změna u firmy velikosti Microsoftu nebude jednoduchá a vyžádá si svůj čas.

Napříč celou firmou

Microsoft se v nové vizi rozhodl semknout jednotlivé divize více k sobě. Oddělení, která měla na starosti vývoj tabletů Surface a Boxu, teď spadají pod jednu divizi. Další divize je zodpovědná za mateřský operační systém pro všechny platformy Microsoftu, zatímco jiné oddělení virtuálně vede vývoj všech firemních aplikací.

Každá divize má pod svou kontrolou jednu specifickou klíčovou část firmy. Za předpokladu, že vše půjde podle plánu, budou tyto divize schopné přinést unifikované produkty a služby pod jednou platformou. Napříč celým Microsoftem.

Nejdůležitější je, že jednotlivé divize jsou na sobě komunikačně závislé. Aplikace potřebují běžet pod operačním systémem a operační systém je pouze bitem na disku bez hardwaru. Z počátku pravděpodobně neuvidíme žádné radikální změny. I když již v červnu Steve Ballmer oznámil, že aktualizace softwaru budou nyní vydávány velice rychle v porovnání s tím, co jsme znali v minulosti. Nicméně takováto restrukturalizace je běh na velice dlouhou trať.

Jeden Microsoft, jeden vzhled, jedno rozhraní

Krásné hrany technologie VaporMg, kterou Microsoft používá na tabletech Surface, by určitě vypadaly velmi pěkně na telefonech Surface Phone nebo na Xboxu One. Představte si tohle. Jsme v budoucnosti. Váš Xbox One, tablet Surface, hodinky Surface, Surface Display a chytrý telefon Surface, vše ve stejném designu VaporMg a s identickým ovládáním.

Ale více než skvělý design je důležitá tato věc. Všechny přístroje sdílejí stejnou uživatelskou platformu a uživatel získává z každého z nich stejný zážitek. Stejné aplikace, stejné služby dostupné na webu nebo sdíleném OS. Díky novému uživatelskému rozhraní a pokročilé dotykové technologii můžete dokonce všechny aplikace používat na vašich Surface hodinkách.

Na pozadí procesů si potichu přede SkyDrive. Synchronizuje vaše aplikace, ukládá vlastní nastavení a nové hry, filmy z DVR a dokonce vybere správnou konfiguraci pro vaši Bluetooth klávesnici, myš nebo headset. Přechod z jednoho zařízení na druhé bude absolutně bezproblémový. Jeden Microsoft. Pro vše.

Nelehká cesta

Zdá se vám to idealistické? Možná ano. I když se velkolepá vize nenaplní úplně a stane se tak alespoň z části, je to dobré. Microsoft vybuduje soudržný ekosystém aplikací a služeb se společným designem, bude to vítězství pro nás zákazníky. Microsoft tím prakticky vyzve na další souboj rivaly Apple a Google. Máme se na co těšit. Technologická evoluce pokračuje.

Bude to nelehký boj. Ba dokonce bude mít i oběti. Kde jsou v tomto procesu výrobci zařízení? Windows běží na široké škále hardwaru. Ale „Jeden Microsoft pro všechno“ s sebou nese zlověstné poselství pro HP, Dell a Acer. V budoucnu se musíme připravit na více experimentů typu Chrome OS nebo třeba Android notebooky za 200 dolarů.

Nebo má tato vize znamenat pouze stejný vzhled všech výrobků? Elegantní, ale povrchní stejnosti? Pokud se tak stane, může opět zazářit hardware osvědčených výrobců? Softwarové kořeny „Jednoho Microsoftu pro všechno“ by poté fungovaly na hardwaru od jakéhokoliv OEM výrobce.

příloha_ovladnete_sva_data

Klinická smrt stolního počítače se blíží, následuje klávesnice a myš Tato reorganizace to jasně naznačuje. Stolní počítače jsou pro Microsoft minulostí. Moderní uživatelské rozhraní, to je budoucnost Microsoftu. Těžkou krabici pod stolem zkrátka nemůžete přenášet k jiným zařízením a aplikacím, stejně jako to dokážou současné špičkové UI se svou WinRT architekturou. Kostky jsou vrženy. Klinická smrt stolního počítače se blíží. Možná ne dnes, možná ne zítra. Ale jednou to přijde.

Jako oddaného milovníka klávesnice a myši mě tato myšlenka velmi zarmucuje. Ale pokud se Microsoftu v budoucnu podaří, co naznačuje svou velkou reorganizací, plakat rozhodně nebudu. Je tam velké „jestli“. Microsoft již v minulosti dokázal, že jeho ambice byly větší než vlastní realizace. Ani Microsoft nedokázal dostatečně přesvědčit zákazníky, aby naskočili do rozjetého vlaku s dlaždicemi. Ale pokud „Jeden Microsoft pro všechno“ naplní svůj potenciál a komplikované rozhraní Windows 8 se transformuje v něco, co bude dobře fungovat, může být tato nová strategie více než úspěšná.

Byl pro vás článek přínosný?