Hlavní navigace

Klasické ERP čeká revma

20. 11. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © S.John - Fotolia.com
Systémy ERP, které s mnoha úpravami fungují ve firmách po celém světě, začínají zastarávat, upozorňuje společnost Gartner. A to tak dramaticky, že v roce 2016 bude normální označovat je jako „historické“.

Jedním z hlavních znaků stáří klasického ERP je monolitická struktura pokrývající všechny funkce a velké množství úprav na míru, kvůli čemuž vznikají neohrabané molochy, upozorňují ve své nové zprávě analytici společnosti Gartner Denise Ganlyová, Andy Kyte, Nigel Rayner a Carol Hardcastleová.

ERP systémy začaly získávat na oblibě v 90. letech, protože nabízely lépe integrovanou sadu podnikových aplikací a procesů než dřívější ekonomické systémy. Od té doby z rozmachu ERP systémů – podle analytiků Gartneru – těžily tři skupiny: zákazníci získali skutečnou obchodní hodnotu a dodavatelé softwaru velké zisky. „Nejvíce na tom však vydělaly poradenské firmy, které řídily přenastavení procesů a implementovaly ERP řešení,“ poznamenávají analytici a dodávají: „Poskytovatelé implementačních služeb si zajistili výnosy do budoucna pomocí lukrativních dlouhodobých smluv o poskytování rozsáhlých přizpůsobení na míru nad rámec běžné implementace.“

Podle Gartneru není těžké narazit na podniky, které za přizpůsobení a „přiohnutí“ ERP systémů utratily desetkrát více, než kolik činily původní licenční poplatky. Firmy navíc i nadále vynakládají další peníze na podporu a přenášení nestandardních úprav do nových verzí základního systému. „Výsledkem patnácti let neustálých úprav na míru je, že tyto systémy jsou dnes těžce, revmatické‘ – neuvěřitelně pomalé a každá změna stojí velké úsilí,“ píší analytici ve své studii.

Budoucnost ERP podle Gartneru: Cloud

Koncept jediného integrovaného ERP systému, který řeší všechny potřeby podniku, dnes začínají nahrazovat cloudová řešení nabízející funkcionality, jež uživatelé skutečně potřebují a které direktivně nasazené mamutí ERP systémy spravované centrálně IT oddělením dokázaly zajistit jen stěží.

Může trvat deset let nebo déle, než většina firem přejde na cloudové ERP, ale společnost Gartner předpovídá, že některé obory, například profesionální služby, se touto cestou vydají mnohem dříve. Částečně je to způsobeno tím, že tradiční ERP řešení lépe vyhovovala potřebám firem zabývajících se výrobou a prodejem hmotných produktů.

Podle předpovědi společnosti Gartner lze ale očekávat, že klíčové funkce, jako jsou řízení výroby nebo finance, si firmy zachovají pod vlastní střechou. Některé závěry společnosti Gartner potvrzují nedávné kroky nejvýznamnějších dodavatelů ERP řešení – společností SAP a Oracle.

Společnost SAP skupuje i sama vyvíjí řadu řešení typu SaaS (software jako služba), zaměřených na jednotlivé části podniku, jako jsou lidské zdroje, prodej a další oblasti. Začala také nabízet služby cloudového hostingu založeného na v paměti běžící databázové technologii HANA pro své tradiční balíky podnikových aplikací.

Oracle se naopak chlubí výhodami aplikací Fusion další generace, které mohou být provozovány na vlastním serveru nebo jako služba doplňující zákazníkům implementace ERP řešení PeopleSoft, E-Business Suite a J.D. Edwards. K dispozici je na 100 různých modulů Fusion.

Zdroj: IDG News Service

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ ERP: Klíč k úspěchu
Tématu podnikových informačních systémů se věnujeme pravidelně. Možná se vám zdá, že „erpařům“ zbytečně nadržujeme, ale není tomu tak. Podnikové informační systémy patří mezi klíčové aplikace firmy a často rozhodují i o její konkurenceschopnosti.
→ ERP definitivně přechází do cloudu
Systémy ERP založené na cloudu mohou pomoci středně velkým firmám, ale i těm menším, dosáhnout vyšší efektivity.

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

Byl pro vás článek přínosný?