Hlavní navigace

Míry spokojenosti s PC klesají, zákazníci přesedlávají na tablety (2.)

22. 9. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Ljupco Smokovski - Fotolia.com
Kombinace radikální změny Windows ze strany Microsoftu s hardwarem ve starém stylu způsobila, že se průměrné míry spokojenosti s výrobci počítačů v uplynulém roce propadly.

Předchozí díl

Celková nižší skóre tradičních výrobců PC, a propad v hodnocení Dellu a Aceru, z nichž ani jeden neskóroval v oblasti tabletů, jsou podle VanAmburga vyjádřeními toho, že spotřebitelé hledají něco více, než co dokážou nabídnou počítače.

„To, co vidíme v našich datech, je to samé, co vidíme v prodejích počítačů. čili že trend směrem k vyšší mobilitě začíná nabírat páru,“ říká Van Amburg. „Mobilita je tak atraktivní, že odvádí lidi od počítačů.“

Pokud jde konkrétně o tablety, ty zaznamenaly průměrné skóre spokojenosti 81, což je o dva body více než u tradičních PC. Je otázkou, zda dva body na stobodové škále něco vypovídají (a, když už jsme u toho, zda je vůbec 2 700 Američanů dostatečně reprezentativním vzorkem populace), nicméně dle VanAmburga jsou tablety zařízením, které vyvolává vyšší spokojenost uživatelů. A v nedávných průzkumech ACSI skórovaly výše než počítače také smartphony.

Desktopové počítače

Prodeje počítačů klesaly podle údajů společnosti IDC pět po sobě jdoucích čtvrtletí, a nevypadá to, že by měl propad do roku 2015 trvat. Propad prodejů tradičních počítačů – z nichž Microsoft vždy generoval většinu svých tržeb za Windows – postavil giganta z Redmondu do těžké pozice a zatlačil jej k cílení na strategii „zařízení a služeb“, ke změně korporátní struktury a ke hledání nového výkonného ředitele.

To, že důvod těchto seismických posunů – preference smartphonů a tabletů před počítači ze strany spotřebitelů – způsobil propad mír spokojenosti výrobců stolních PC a noteboků, VanAmburga nepřekvapilo.

„Byli bychom překvapeni, kdyby se Apple propadl či kdyby se výrobci počítačů náhle dostali na vrchol [žebříčku],“ říká VanAmburg. „Je to ale revoluce, která se v oblasti děje každých pár let. Před chvílí to byly notebooky – to jako říkáte, že můžu zvednout svůj počítač a někam ho vzít? Tohle je jenom další generace této revoluce. Lidé stále více přijímají za své tablety a smartphony a kupují méně stolních počítačů a notebooků.“

příloha_ovladnete_sva_data

Výsledky průzkumu jsou k dispozici na webu ACSI.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?