Hlavní navigace

Mobilita změní roli CIO

19. 9. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Yuri Arcurs - Fotolia.com
Fenomén mobility přímo exploduje v podnikové sféře a přináší řadu velkých příležitostí i výzev, kterým se musí postavit i firemní IT oddělení.

Mobilita změní situaci v podnikání, mezi zaměstnanci i ve vztazích se zákazníky. Ti budou s firmami komunikovat novými prostředky, které přináší mobilní svět. Dnešním CIO přibude role mobilních architektů a integrátorů.

BYOD se změní v povinnost

Předpovědi ukazují, že zaměstnanci, kteří využívají v práci vlastní zařízení v rámci firemní politiky BYOD (bring your own device - přines si své vlastní zařízení), budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. V USA je nyní běžnou praxí, že zaměstnanci dostávají okolo 40 USD měsíčně jako kompenzaci toho, že v práci používají vlastní mobilní zařízení. Ale to se má změnit - během dvou let tato částka poklesne minimálně o 30%, v některých firmách se ale dostatne na nulu. Navíc řada firem již plánuje, že během příštího nebo přespříštího roku upraví firemní politiku BYOD takovým způsobem, že vlastní smartphone nebo tablet se stane vůbec předpokladem pro to získat práci. To vytáhne z kapes zaměstnanců další stovky dolarů.

Je to v podstatě opakování známého scénáře: před lety také řada firem vyplácela zaměstnancům kompenzaci za to, když měli doma vlastní internetové připojení. Dnes je to naprostá rarita.

Podniky neušetří

I když si zaměstnanci budo pořizovat mobilní zařízení na své náklady, i pro firmy bude koncept BYOD znamenat také náklady. Agentura Gartner odhaduje, že typická oraganizace vydá ročně 300 USD na zaměstnance, aby pokryla náklady na potřebné aplikace, bezpečnost, správu a podporu.

Nové role CIO

S nástupem mobility se pro IT oddělení postupně omezují možnosti řízení vlastní infrastruktury. Odráží to ostatně i vývoj rozpočtu na IT: to se v případě IT oddělení paradoxně zmenšuje, zatímco IT budget, o kterém rozhoduje vrcholové vedení a jednotliví linioví vedoucí, se zvětšuje.

To ovšem neznamená, že by se význam CIO zmenšoval. Alespoň analytik Andrew Borg z Aberdeen Group to lakonicky komentuje: Firmy potřebuji CIO více než kdy předtím. Jeho úkolem je totiž být architektem mobilní strategie, zajšťovat hladký chod mobility, zajistit pracovních výkonnosti mobilních pracovníků a zajistit efektivitu provozu systému. Vedoucí pracovníci se totiž nemohou ve svých rozhodováních řídit jen efektivními prezentacemi prodejců mobilních systémů.

Zdroj: IDG News Service

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
BYOD v praxi - úspory, nebo náklady?

G+

Byl pro vás článek přínosný?