Hlavní navigace

Podej osobních počítačů může být letos ještě horší než se očekávalo

16. 3. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © picsfive - Fotolia.com
Prodej osobních počítačů podle upravené prognózy analytické společnosti IDC letos poklesne o 4,9 %. Původně odhadovala snížení o 3,3 %. Silnější dolar však zvýší ceny výpočetní techniky v mnoha zemích a navíc se očekává, že Microsoft zruší dotace, které poskytuje výrobcům, kteří do počítačů instalují upravenou verzi Windows s vyhledávačem Bing.

Podle IDC letos dodají výrobci na celosvětový trh okolo 293 milionů osobních počítačů. Hodnota trhu PC v roce 2014 poklesla o 0,8 % na 201 miliard dolarů a IDC odhaduje, že v letošním roce se propadne o dalších 6,9 %. Během příštích pěti let bude hodnota trhu dále pozvolna klesat až na 175 miliard v roce 2019.

V krátkodobém horizontu se očekává nárůst poptávky související s uvedením nové verze operačního systému Microsoft Windows s číslem 10 ke konci letošního roku a novou architekturou procesorů Intel s označením Skylake.

Podle společnosti Intel, dominantního světového dodavatele procesorů pro osobní počítače, lze slabší vývoj trhu PC přičítat mimo jiné menší než očekávané poptávce po nových počítačích ze strany malých a středních podniků, které často zůstávají u starších avšak dostatečně výkonných strojů s operačním systémem Windows XP. Dalším významným faktorem je nepříznivá makroekonomická a měnová situace v Evropě.

příloha_ovladnete_sva_data

Dřívější prognózy předpovídaly výraznější pád trhu PC kvůli nástupu tabletů, avšak i tato přenosná zařízení zažívají těžší období, mimo jiné vlivem obliby chytrých telefonů s velkou obrazovkou, tzv. phabletů. V roce 2015 společnost IDC očekává 2.1% meziroční růst trhu tabletů na 234,5 milionu kusů.

„Naštěstí pro výrobce PC zpomaluje růst poptávky po tabletech,“ říká Jay Chou, analytik společnosti IDC. Trh PC pociťuje přínosy snahy výrobců nabízet produkty, které snižují rozdíl mezi PC a mobilními zařízeními z hlediska ceny a pohodlí ovládání. Chytré telefony, tablety a zařízení k nošení na těle ale budou samozřejmě nadále osobním počítačům konkurovat, dodává Chou.

Byl pro vás článek přínosný?