Hlavní navigace

Podíl využívání mobilních prohlížečů vzrostl za 3 měsíce o 26% (2.)

1. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Fudzo - Fotolia.com
Využívání mobilních prohlížečů pro surfování na webu se za poslední dva roky ztrojnásobilo. Jde o významný trend, který má neblahý vliv na přístup k internetu z osobních počítačů.

Předchozí díl

Microsoft, který bojuje na třech frontách a snaží se do mobilní sféry protlačit jak Windows 8, tak Windows RT, přičemž Windows Phone 8 už tam má, vytvořil „tabletocentrický“ a „dotykocentrický“ Internet Explorer 10 (IE10). Google na to samozřejmě rychle zareagoval a vytvořil aplikaci Chrome pro „moderní“ uživatelské rozhraní Windows 8 – no a samozřejmě také pro iOS. I Mozilla nyní pracuje na „osmičkové“ verzi Firefoxu.

Ovšem prohlížečem, který z nárůstu využívání mobilních prohlížečů profituje nejvíc, je Safari od Applu.

Safari, standardní prohlížeč pro všechna zařízení iOS (a nedotknutelný do té doby, než se Apple uvolí uvolnit pravidla, která zapovídají konkurenčním produktům přístup do App Storu nebo minimálně ochromují ty, které mají přístup povolen) se podlel 55,4 procenty na všech únorových přístupech k webu z mobilních prohlížečů. Následoval nativní prohlížeč v Androidu s 22,8 procenty, Opera mini s 12,7 procenty a daleko za nimi Chrome (2%) a IE (1,6%).

Mobilní dominance Applu (Safari je používané dvakrát tolik jako Android, přestože smartphony a tablety s Androidem se prodávají mnohem lépe než zařízení s iOS) znamená 12procentní podíl společnosti mezi prohlížeči používanými v únoru pro přístup k webu (pokud se zkombinuje desktopový přístup s mobilním). Různé desktopové a mobilní prohlížeče Googlu se na veškerém surfování podílaly 17,3procenty, zatímco Microsoft a Mozilla sice zatím nemají významnější mobilní podíl, přesto však v únoru skončily s 48,3, respektive 17,3 procenty.

Jinak řečeno, 12procentní podíl prohlížeče od Applu je mnohem blíže Googlu a Mozille, než indigují pouze desktopová čísla.

příloha_ovladnete_sva_data

A pravděpodobný růst využívání mobilních prohlížečů bude pro Apple jenom dobrou zprávou, pokud tedy předpokládáme, že si Safari v tomto směru udrží vedení. Jestliže mobilní surfování dále poroste stejným tempem, jako byl průměr za poslední rok, dosáhne 20 procent všeho prohlížení webu do dubna 2014. Jestliže ale vezmeme v úvahu pouze rychlejší tempo růstu v posledních třech měsících, mohly by mobilní prohlížeče stejného podílu dosáhnout už v září 2013.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?