Hlavní navigace

Problémy tabletů od Microsoftu: A co Windows RT?

10. 6. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Yuri Arcurs - Fotolia.com
Bohužel iniciativa Windows RT zatím jede naprázdno. Problémem je mimo jiné vážný nedostatek aplikací.

Předchozí díl

A co Windows RT?

Bohužel iniciativa Windows RT zatím jede naprázdno. Lidé tento systém nekupují a výrobci jej nepoužívají, přestože aplikace pro Windows Store a velké živé dlaždice jsou určené právě převážně pro tablety.

Jaktože Microsoft se svým systémem, na nějž hodně vsadil a do nějž hodně vložil, není schopen prorazit? Mezi možné příčiny patří ambicióznost představení zcela nové platformy, a některé otravné prvky, které přineslo nedopečené moderní uživatelské rozhraní. Ovšem jeden problém je obzvláště nápadný: vážný nedostatek aplikací.

Přestože má Windows Store více než 75 tisíc aplikací (podle webu MetroStore Scanner), jeho katalog má díry, jež jsou větší než Ballmerova láska k vývojářům. Některé významné aplikace na nové platformě Microsoftu ještě nedebutovaly. Tyto strasti, zkombinované navíc s nedostupností plochy, uživatele aplikací Windows evidentně rozmrzely. Jedna nedávno publikovaná studie ukázala, že většina uživatelů Windows 8 software Microsoftu určené k ovládání prsty využívá minimálně.

Právě tato slabina, nikoliv velikost displeje, je hlavním problémem tabletů s Windows. A tato slabina je dvojnásobná u tabletů s Windows RT, které nejsou kompatibilní s desktopovými programy, tudíž zcela závisejí na nabídkách Windows Store.

„Největší problém, který brzdí trh tabletů s Windows, je nedostatek premiérových a důležitých aplikací,“ říká Moorhead. „Už to je téměř 9 měsíců od představení Windows 8 a není žádná aplikace pro Facebook, LinkedIn, Instagram nebo Google+, a aplikace pro Windows 8, jako Evernote, jsou těžce podprůměrné. Malé tablety s Windows 8 pomůžou, ale nejsou řešením.“

Milanesi z Gartneru souhlasí s tím, že největší problém Windows 8 je obsah.

„Myslím, že se Microsoft musí více zaměřit na obsah – ne Office – aby byl přitažlivý pro spotřebitele,“ říká. „Nakonec po zvážení všeho jsou tablety menší velikosti o konzumaci, ne až tak o tvorbě obsahu. Mnohem více by spotřebitelé ocenili přidávání knih od Barnes & Noble, společně s hrami, hudbou a videem z Xboxu.“

Windows 8 na malém tabletu? Ani ne. Na druhou stranu Windows RT by se na 7 nebo 8palcových modelech vyjímaly – ale jen v případě, že se Microsoftu povede opravit chyby v moderním uživatelském rozhraní a zvýšit výběr dostupných aplikací.

Příliš mnoho kompromisů

Přestože malé displeje jsou dnes na vrcholu a Microsoft se v nich musí angažovat, aby si zachoval konkurenceschopnost, nevypadá přesun k malým displejům jako všelék. Když už nic jiného, tak malé tablety s Windows budou použadovat mnohem více kompromisů než jiné (již dostatečně kompromisní) zařízení s Windows 8, které jsou dostupné již nyní, protože jejich uživatelé budou mít dvojí trable: nepraktické ovládání plochy a poušť zvanou Windows Store.

Malé tablety prostě nejsou řešením strastí tabletů s Windows od Microsoftu. Odpovědí jsou spíše aplikace. Je to prosté. Více aplikací. Lepší aplikace. Atraktivní, kvalitní aplikace, které se odlišují od průměru Androidu a Apple.

příloha_ovladnete_sva_data

Microsoft dělá vše, co může, aby k nově vypadajícím Windows přilákal vývojáře, nicméně jeho snahy zatím vycházejí (téměř) naprázdno. Dokud tyto snahy nepřinesou své ovoce – pokud někdy přinesou – pak se tablety s Windows u spotřebitelů nikdy neuchytí.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?