Hlavní navigace

Rozmach mobilních technologií pomáhá malým firmám přiblížit se velkým konkurentům

31. 10. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © violetkaipa - Fotolia.com
Jednoduchost mobilních technologií zpřístupňuje malým a středně velkým firmám (SMB) nástroje, které by si kvůli ceně a nedostupnosti nemohly před pár lety dovolit.

Výzkum Mobility Report od společnosti CDW, který byl zacílen na menší firmy, ukázal, že 94 procent dotazovaných organizací vnímá prudký nástup mobilních technologií v poslední dekádě pro své podnikání velmi pozitivně. Především pro jejich širokou dostupnost a významné zlevnění mobilních služeb. Pochvalují si také zvýšení produktivity a dosažitelnost zaměstnanců v terénu.

Vyšší dostupnost

Mobilita pomáhá malým firmám překonat překážky, se kterými se dříve potýkaly. Před nekontrolovaným nástupem mobilních technologií byli zaměstnanci nuceni sedět v kanceláři na židli a vše se vyřizovalo od stolu. Možná si to ještě někteří pamatují. Díky možnosti být k zastižení kdykoliv a kdekoliv jsou zaměstnanci operativnější a mohou pracovat i z domova, což může ušetřit spoustu peněz. Potvrzuje to i průzkum: 60 procent dotazovaných uvádí jako klíčovou výhodu zvýšení dostupnosti pro své zákazníky.

Specifické mobilní nástroje dávají malým firmám obrovskou příležitost zjednodušit firemní procesy a lepší možnost postavit se velkým firmám. Mobilní byznys aplikace jako e-mail, kalendář, GPS navigace, čtení všemožných dokumentů, sociální média nebo obrovské datové servery šetří menším organizacím čas a peníze. Pokud vezmeme v úvahu, že 55 procent zařízení telefonů jsou v dnešní době smartphony a tablety, které zaměstnanci využívají k práci, je více než jasné, že tyto pracovní nástroje u malých firem zdomácněly. Možná i proto, že menší společnosti často dokážou být v tomto ohledu flexibilnější, rychlejší a dravější.

Respondenti dále zdůraznili důležitost mobility pro konkurenceschopnost na trhu. 75 procent uvedlo, že mobilní zařízení a mobilní aplikace jsou pro jejich byznys kriticky důležité, a 67 procent společností si myslí, že by bez nich velice rychle ztratily pozici na trhu. Zatímco malé firmy rychle rozpoznaly potenciál mobilních technologií, mobilita v dnešní době představuje nové výzvy pro firemní management. Pouze 51 procent manažerů uvedlo, že jejich organizace umí zařízení efektivně spravovat pomocí MDM strategie (Mobile Device Management), a 33 procent manažerů nemělo ani ponětí, co tato zkratka znamená. Je nutné, aby IT manažeři odvedli svoji práci a implementovali zásady MDM řešení pro své firmy. Při takto rozšířeném používání mobilních technologií je nutné zabezpečit firemní data a mobilní zařízení proti zneužití.

BYOD ve firmách: více než polovina zařízení jsou soukromá

Malé organizace musí více vnímat specifika mobilních technologií v kontextu zefektivnění svého byznysu a používat více speciálních firemních mobilních aplikací. Více než polovina dotazovaných uvedla, že mají na svých soukromých telefonech a tabletech nainstalovány pracovní aplikace v rámci BYOD (Bring Your Own Device). Naproti tomu pouze 20 % uvedlo, že na svých firemních zařízeních mají nainstalovány vhodné firemní aplikace a jejich společnost tuto otázku vůbec neřeší.

Malé firmy by měly lépe analyzovat potřeby svých zaměstnanců a přesně určit, jaké byznys aplikace mohou celkově zefektivnit práci. Firemních aplikací je dnes nepřeberné množství a ty lepší z nich jsou samozřejmě placené. Malé organizace by zkrátka měly více dbát na unifikaci a vhodný předvýběr firemních aplikací, které nejlépe vyhovují dané branži. Je to lepší řešení, než když si zaměstnanec stáhne mnoho neefektivních aplikací sám.

příloha_ovladnete_sva_data

Možná některým podnikům potrvá delší dobu, než úspěšně implementují vhodné MDM strategie do firemních procesů, ale nejdůležitější je, že většina z nich rozpoznala obrovskou sílu a důležitost mobilních technologií pro podnikání. Smartphony a tablety jsou běžným vybavením zaměstnanců většiny firem; podle výzkumu CDW navíc IT manažeři předpokládají, že se v příštím roce počet těchto zařízení zdvojnásobí.

Jedna věc je jistá. Mobilní technologie dává malým firmám příležitost dělat více práce za kratší dobu, a přibližuje je tak k jejich velkým konkurentům.

Byl pro vás článek přínosný?