Hlavní navigace

Software přispívá ročně k hrubému domácímu produktu EU částkou téměř 1 bilionu eur

13. 12. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © Robert Mizerek - Fotolia.com
Sotwarový průmysl navíc přináší miliony pracovních míst spojených a další miliardy ve formě investic do výzkumu a vývoje.

Software značně ovlivňuje evropské hospodářství: přispívá ročně téměř 1 bilionem eur k HDP Evropské unie (včetně nepřímých a indukovaných vlivů), podporuje téměř 12 milionů nadstandardních a dobře placených pracovních míst. Přináší také investice do výzkumu a vývoje v hodnotě blížící se 13 miliardám eur. Toto jsou klíčové závěry analýzy publikované organizací BSA | The Software Alliance. Analýza využívá dat a vyhodnocení ekonomického dopadu, jež vyhotovila The Economist Intelligence Unit.

Mezi klíčové závěry studie patří: 

  • Software přispívá ročně téměř bilionem eur k hospodářství EU. V roce 2014 softwarové odvětví přímo přispělo 249 miliardami eur do hospodářství EU, což odpovídá 2 % HDP. Při započtení širších vlivů, nepřímých i indukovaných, softwarové odvětví přispívá 7,4 % k HDP Evropské unie a přináší tak hospodářství Evropské unie 910 miliard eur.
  • Software podporuje téměř 12 milionů pracovních míst v celé EU. Softwarové odvětví v Evropě podporuje zaměstnání 11,6 milionu lidí, což představuje více než celou populaci Belgie. To se rovná 5,3 % všech pracovních míst v evropské osmadvacítce. Softwarové odvětví přímo zaměstnává více než 3 miliony lidí, přičemž výzkum ukazuje, že při zohlednění nepřímých a indukovaných vlivů to je dalších 8,5 milionu obyvatel EU.
  • Softwarové odvětví se podílí 7,3 % na veškerém domácím výzkumu a vývoji. Softwarové firmy výrazně investují do výzkumu a vývoje – v roce 2013 více než 12,7 miliardy eur. To je více než 7,3 % všech výdajů na výzkumu v soukromém sektoru v EU.
  • Software je hnací silou ekonomických zisků členských států. Ekonomiky a pracovní síla členských států těží z nových pracovních příležitostí, které vytváří moderní digitální ekonomika. Zároveň těží z příležitostí vyplývajících z pokroku celého softwarového odvětví. 

Lídři IT trhu

Cloud24

  • V Německu softwarové odvětví přispívá celkem 152,6 miliardy eur (včetně nepřímých a indukovaných vlivů) do německé ekonomiky, což představuje 5,2 % německého HDP. Dále podporuje 1 915 787 pracovních míst (včetně nepřímých a indukovaných vlivů), což představuje 4,5 % všech pracovních míst v Německu.
  • Ve Francii softwarové odvětví přispívá celkem 113,1 miliardy eur (včetně nepřímých a indukovaných vlivů) do francouzské ekonomiky, což představuje 5,3 % francouzského HDP. Dále podporuje 1 198 304 pracovních míst (včetně nepřímých a indukovaných vlivů), což představuje 4,4 % všech pracovních míst ve Francii.
  • V Itálii softwarové odvětví přispívá celkem 50,8 miliardy eur (včetně nepřímých a indukovaných vlivů) do italské ekonomiky, což představuje 3,2 % italského HDP. Dále podporuje 743 921 pracovních míst (včetně nepřímých a indukovaných vlivů), což představuje 3,3 % všech pracovních míst v Itálii.
  • Ve Španělsku softwarové odvětví přispívá celkem 35,8 miliardy eur (včetně nepřímých a indukovaných vlivů) do španělské ekonomiky, což představuje 3,4 % španělského HDP. Dále podporuje 624 471 pracovních míst (včetně nepřímých a indukovaných vlivů), což představuje 3,7 % všech pracovních míst ve Španělsku.
  • Ve Spojeném království softwarové odvětví přispívá celkem 160,2 miliardy eur (včetně nepřímých a indukovaných vlivů) do britské ekonomiky, což představuje 7,1 % britského HDP. Dále podporuje 2 585 792 pracovních míst (včetně nepřímých a indukovaných vlivů), což představuje 8,4 % všech pracovních míst ve Spojeném království.

„Na rozdíl od tradičních průmyslových odvětví software nepotřebuje externí katalyzátor pro změnu – je sám katalyzátorem,“ řekla Victoria Espinel, prezidentka a generální ředitelka organizace BSA | The Software Alliance. „Software bude pokračovat v revolucionizaci toho, jak pracujeme, komunikujeme, plánujeme a tvoříme, a to způsoby, které teprve nyní začínáme chápat. Softwarem poháněné datové inovace a datová analytika generují řadu výhod napříč sektory celé EU ekonomiky. Každá firma a každý státní orgán závisí na softwaru, aby mohly být vynalézavější, kreativnější, konkurenceschopnější a efektivnější.“

Zdroj: BSA | The Software Alliance

Byl pro vás článek přínosný?