Hlavní navigace

Stane se rok 2014 rokem cloudu?

15. 1. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © Concept web Studio - Fotolia.com
Cloudové služby se stále vylepšují a nabývají na rozsahu. Zlomovým byl, zdá se, již loňský rok, letos by však mohl cloud naplno prorazit v mnoha dalších společnostech a ukrojit si ještě větší část tržního koláče.

Pár týdnů zpátky jsem byl po pádu systému na svém PC nucen přeinstalovat si operační systém. Tehdy jsem si všiml, že při instalaci Windows 8.1 se lze přihlásit ke cloudovému účtu Microsoft. Použitím stejného účtu na více zařízeních lze dosáhnout snadné a velmi pohodlné synchronizace zásadních údajů na všech přístrojích. Spoustu souborů mám navíc uloženo prostřednictvím cloudového úložiště SkyDrive, takže se k nim mohu dostat jednoduše a z libovolného zařízení.

Uživatelé jsou zvyklí na komfort

Z výše zmíněného vyplývá mé přesvědčení o tom, že cloudové služby dále upevní svou vládu právě v průběhu roku 2014. Proč? Jejich použitím se nám - nejen jednotlivcům ale i firmám - dostává rozličných výhod, zjednodušení a pohodlí, aniž bychom se museli starat o samotnou infrastrukturu, která to všechno umožňuje.

Každý uživatel chytrého mobilního telefonu nebo tabletu je zvyklý na to, že si aplikace stahuje přímo z internetu a že jsou data aplikací ukládána u externích dodavatelů. Mladší generace pak bude očekávat podobnou úroveň služeb také v zaměstnání, v opačném případě nebude spokojená a nejspíš se bude snažit obejít bezpečnostní pravidla společnosti.

Nabídka cloudových služeb se stále vylepšuje

Office 365 je jedním z nejrychleji rostoucích a neustále se rozšiřujících produktů Microsoftu, markantní byl například nárůst uživatelů v posledních měsících loňského roku. Dalším silným hráčem v této oblasti je konkurenční kancelářská sada Google Apps. Google je vůbec jedním z největších konkurentů Microsoftu v oblasti cloudových služeb. A z dosavadního vývoje to vypadá, že už během několika let bude např. provoz vlastního serveru elektronické pošty působit poněkud archaicky – vše půjde přes cloud.

Stále větší počet provozovatelů také nabízí službu IaaS (Infrastructure-as-a-Service). Namátkou jmenujme kupříkladu Amazon EC2, Microsoft Windows Azure, HP CloudSystem, infrastrukturu ve formě služby od T-Systems a celou řadu dalších nabídek od lokálních i globálních hráčů. Pokud tedy vaše firma např. roste a zatím nedisponuje potřebnou serverovou místností, může si ušetřit vysoké pořizovací náklady a poohlédnout se po možnostech ukrytých v cloudu.

V cloudu budeme mít virtuální desktopy i zálohy dat

Jsem přesvědčen také o tom, že během roku 2014 budeme svědky nových oblastí využití cloudových služeb. Rozhodně se můžeme těšit na více cloudových řešení VDI (Virtual Desktop Infrastructure), kdy budou uživatelé z libovolného zařízení přistupovat do cloudu ke svým virtuálním desktopům. Zde však bude třeba ještě zapracovat na výkonnostní stránce, neboť nikdo z nás nechce ztrácet drahocenný čas čekáním na pomalu reagující vzdálené systémy.

Do cloudu je také umísťováno čím dál tím více zálohovacích služeb. Jen si představte, že už nikdy nebudete muset přemýšlet nad tím, jak po katastrofě obnovit svá data. Co kdyby totiž u vás ve firmě byly např. při požáru fyzicky zničeny také jejich zálohy? Vaše společnost by tak nejspíš pravděpodobně zanikla. Na tom aby tomu tak nebylo, pracuje celá řada firem, z těch nejaktivnějších jmenujme kupříkladu Symantec či Veeam.

Vše má však svá pro a proti. S rostoucím využíváním cloudu se stáváme čím dál tím závislejšími na našem internetovém připojení, musíme klást větší důraz na SLA smlouvu s naším ISP a samozřejmě jsou zde také některé nedořešené otázky v oblasti bezpečnosti (proto je třeba pečlivě vybírat renomované poskytovatele cloudových služeb). I tak jsem ovšem přesvědčen, že se cloud stává novým bitevním polem. A právě na tomto poli se totiž nejspíš do velké míry rozhodne, které společnosti, poskytovatelé služeb a potažmo zákazníci, mají budoucnost, a které postupně zapadnou v propadlišti dějin.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Kancelář v oblacích: Když pracujete off-line
Největší softwarové firmy světa, ale i spousta dalších prosazují poskytování svých produktů po internetu, přesněji řečeno prostřednictvím cloudu.
Čtvrtina cloudových poskytovatelů do roku 2015 zanikne
Podle Gartneru čelí ti, kteří využívají cloud, v nejbližších dvou letech vážnému riziku, a to kvůli velké pravděpodobnosti, že jejich poskytovatel zmizí z trhu, a to akvizicí nebo kvůli tlaku konkurence.

G+

Byl pro vás článek přínosný?