Hlavní navigace

Studie Leaders 2020: V digitalizaci jsou mezi evropskými zeměmi velké rozdíly

5. 12. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
Studie Leaders 2020 zjišťovala, jaké vlastnosti jsou typické pro nejúspěšnější společnosti. Podle studie mezi ně patří prosazování rozmanitosti, rozvoj zaměstnanců a jejich větší angažovanost, větší míra zapojení generace Y do rozhodování ve společnosti a využívání digitálních technologií pro zkvalitnění rozhodovacích procesů. Výsledky studie mohou pomoci firmám adaptovat se na požadavky moderního pracovního trhu a uspět tak v současné digitální ekonomice.

Podle studie, kterou vypracovala analytická společnost Oxford Economics a kterou zveřejnila na konferenci SuccessConnect ve Vídni společnost SAP, dokáže z více než 4.100 dotazovaných společností napříč 21 zeměmi po celém světě pouze 16 % z nich těžit z digitální ekonomiky. V rámci evropských zemí se poměr zastoupení úspěšně digitalizovaných společností výrazně liší, např. v Německu tvoří 41 % a ve Španělsku 22 %. Pod světovým průměrem jsou pak z evropských zemí zahrnutých do studie Francie (15 %), Rusko (3 %) a Spojené království (1 %).

„Digitalizace celého světa vyvolala rozsáhlé změny týkající se i způsobu naší práce, a této změně se musí přizpůsobit také samotné firmy,“ řekl Mike Ettling, prezident SAP SuccessFactors. „Jak je vidět ze studie, v Evropě je v tomto ohledu nejdále Německo, náš geografický soused a stěžejní ekonomický partner. Pokud budeme chtít zachovat nebo zintenzivnit úroveň hospodářské spolupráce, měli bychom vyjít vstříc rozvinuté digitální ekonomice. České firmy, které začnou s touto transformací nyní, z ní budou moci čerpat konkurenční výhodu, zatímco jiné k ní budou později přinuceny pod tlakem konkurence,“ okomentoval Roman Knap, generální ředitel SAP ČR.

Úspěšně digitalizované firmy převyšují ostatní v řadě klíčových ukazatelů z různých oblastí od práce s lidským kapitálem až po využívání technologií, což pro ně má velké přínosy. Mají například o 38 % vyšší pravděpodobnost než ostatní firmy, že budou reportovat silné hospodářské výsledky a růst příjmů. 87 % jejich zaměstnanců je v práci spokojeno a 75 % by neodešlo, kdyby tu možnost dostalo. U ostatních společností je spokojeno 63 % zaměstnanců a neodešlo by jen 54 %. Dále pak zaměstnanci digitalizovaných firem vykazují 1,5krát lepší efektivitu spolupráce, která přispívá k vyšší produktivitě.

příloha_ovladnete_sva_data

Mnoho společností je však podle studie takovým výsledkům stále ještě daleko. K zacelení této propasti by se měli digitální opozdilci soustředit na čtyři základní oblasti:

  • Plně využít potenciálu digitálních technologií,
  • zefektivnit rozhodovací procesy a zaměřit se zejména na rozhodování v reálném čase a na podkladě dat,
  • zploštit organizační strukturu a redukovat byrokratickou zátěž,
  • budovat a využívat schopnosti zaměstnanců související s moderními technologiemi.

Zdroj, kompletní studie: www.successfactors.com/en_us/lp/leaders-2020.html

Byl pro vás článek přínosný?