Hlavní navigace

Tablety jsou u Američanů stále nejoblíbenějšími dárky (2.)

22. 12. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Fudzo - Fotolia.com
Společnost zabývající se průzkumem trhu zjistila, že tablet jako vánoční dárek plánuje koupit mírně menší procento amerických rodin než loni.

Předchozí díl

„Dotazujeme se spotřebitelů na užitečnost tím, že se jich ptáme, jak moc by je bolelo nemít konkrétní zařízení,“ poznamenává Barrett. „Tablety se v tomto případě neumisťují tak vysoko jako jiná zařízení.“

Z těch, kterých se společnost Parks dotazovala, jako „velmi těžké“ označilo 69%, kdyby se muselo vzdát chytrého telefonu, respektive 61%, kdyby se muselo vzdát notebooku. Ale jen 43 procent řeklo to samé o svých tabletech.

V ideálním případě chtějí spotřebitelé „2 v 1“, zařízení, které funguje stejně dobře jako tablet v jednu chvíli i jako notebook jindy. Nechce se jim však platit tolik peněz, kolik taková hybridní zařízení stojí.

„Pokud by si to mohli koupit za stejnou cenu jako notebook nebo tablet, hodně by to změnilo,“ říká Barrett, i když přiznává, že to není případ dnešní doby. „Ale myslím si, že nakonec se do toho bodu dostaneme.“

Tato touha po zařízeních, která v sobě kombinují tablety a notebooky, by měla povzbuzovat výrobce tradičních počítačů. „Existují určité náznaky, že tablety v této chvíli sice slouží svému účelu, ale vypadá to, že existuje i příležitost pro výrobce počítačů, jako je Dell, na malý protiútok, pokud by se jim podařilo zachytit tento segment,“ říká Barrett o hybridních zařízení. „Asi se nebudou chtít ještě vzdát.“

Tím nechceme říci, že tablety nejsou atraktivní, ani to, že neovlivňují prodeje tradičních osobních počítačů, zejména notebooků. „Opravdu odklánějí dost potenciálních kupců od laptopů do kategorie tabletů,“ řekl Barrett.

Ten dále citoval mnohé analytiky, kteří sledovali dramatické změny v odvětvích technologie a spotřební elektroniky v posledních dvou letech.

„Je zkrátka ohromující sledovat, jak se prostor konzumní elektroniky změnil,“ říká Barrett. „Kdo by si kdy pomyslel, že výrobci mobilních telefonů, jako Nokia a Ericsson, kdysi vedoucí hráči, budou mít potíže? Mezitím se Applu daří v desktopech, noteboocích a tabletech. Nastalo mnoho změn, které nebyly zrovna přívětivé k některým hráčům – a jedním z nich je, myslím, Dell.“

„Svět se otočil vzhůru nohama,“ uzavírá Barrett.

příloha_ovladnete_sva_data

Parks Associates průzkum realizovalo mezi 2 500 americkými domácnostmi s rychlým připojením na internet, a to v průběhu letošního čtvrtého čtvrtletí.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?