Hlavní navigace

Tablety ovládl Android, převálcoval iOS od Applu

3. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © koniukh - Fotolia.com
Podle posledního průzkumu IDC ovládly rostoucí trh s tablety přístroje s operačním systémem Android. Se ziskem tržního podílu 56% tak převálcovaly s notným odstupem všechny konkurenty.

Dodávky tabletů na trh vzrostly za 1. čtvrtletí 2013 o 142% v meziročním srovnání. I když Apple překonal původní odhady a dal na trh 19,5 milionu iPadů a mini-iPadů místo předpokládaných 18,7 milionu kusů, přesto zaostal za tablety s operačním systémem Android. Těch bylo celkem na trh dodáno 27,8 milionu kusů. Google si může mnout ruce - je to totiž více než trojnásobný nárůst oproti 1. čtvrtletí roku 2012.

V prvním čtvrtletí tak mezi operačními systémy dominoval Android se zastoupením 56,5%, který byl s odstupem následován iOS od Apple s tržním podílem 39,6%.

Pokud se týče jednotlivých výrobců, tak Apple zůstává stále jedničkou na trhu. Ovšem roste mu konkurent - Samsung dodal za 1. čtvrtletí 2013 celkem 8,8 milionu tabletů, oproti 2,3 milionu v prvním čtvrtletí 2012. Jeho produkce narostla za poslední rok více než třiapůlkr. Na třetí pozici je Asus (výrobce úspěšného tabletu Google Nexus 7) s 2,7 miliony kusů.

Popelkou na trhu je zatím Microsoft. Pokud se shrnou dodávky zařízení s Windows 8 a s Windows RT, tak Microsoft získá s 1,8 milionu dodaných tabletů pouze 3,7% trhu. I když se jedná o skok vzhůru, je to zklamání, protože někteří analytici předpokládali až dvojnásobné údaje.

Čtěte také:
Gartner předpovídá, že do pěti let tablety překonají v prodejích osobní počítače. Microsoft by se měl obávat
Microsoft chystá i menší tablety s Windows

příloha_ovladnete_sva_data

Zdroj: IDG News Service

G +

Byl pro vás článek přínosný?