Hlavní navigace

V očekávání „post-dokumentové“ éry

20. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Prezident a výkonný ředitel společnosti Vmware Paul Maritz nedávno uvedl, že počítačová éra ustupuje světu točícímu se okolo dat, v němž jsou zařízení a infrastruktura formovány informacemi, které z nich chtějí uživatelé získat. Stephen Lawson

„Souhlasím se Stevem Jobsem, který řekl, že jsme na začátku konce počítačové éry,“ uvedl Maritz na konferenci Gigaom Structure v San Francisku. „Možná, že v dlouhodobém měřítku bude silnější výraz post-dokumentová éra,“ dodává. Počítače byly původně vynalezeny za účelem automatizace pracovišť, v nichž bílé límečky primárně tvořily dokumenty, nicméně dnešním hlavním úkolem lidí je filtrování a distribuce toků dat," řekl Maritz v přímém rozhovoru se zakladatelem Gigaomu Omem Malikem.

„Právě tato data určí, jak budou zařízení vypadat, a nikoliv obráceně, protože přežijí jakýkoliv konkrétní kus hardwaru, na němž mohou být přítomna,“ řekl Maritz. „Každý z nás bude charakterizován seskupením individuálních informací, které s námi budou muset žít po celé naše životy,“ dodal. Během toho bude docházet ke konfliktům kvůli tomu, kdo může tato data ovládat a vydělávat na nich.

příloha_ovladnete_sva_data

Ponaučení získaná spotřebitelskými společnostmi, jako je Facebook, které se potýkají s těmito problémy, nebudou v mainsteramových IT odděleních ztraceny.

 „Lidé, kteří se v tomto prostoru již pohybují, museli vylepšit architektury, které se musejí zabývat sadami dat mnohem většími, než najdete v jakémkoliv podniku,“ varoval.

Byl pro vás článek přínosný?