Hlavní navigace

Více než třetina českých uživatelů nedůvěřuje on-line bankovnictví

25. 6. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © tetxu - Fotolia.com
37 % internetových uživatelů v Česku věří, že tradiční bankovnictví „u přepážky“ je bezpečnější než internetové bankovnictví. I přes veškeré obavy většina lidí stále provádí některé platby online. Mnozí uživatelé nezavedli ani základní bezpečnostní opatření a vystavují riziku jak své peníze, tak i reputaci banky.

Vyplývá to z průzkumu Kaspersky Lab a B2B International, který oslovil přes jedenáct tisíc uživatelů ve 23 zemích včetně Česka.

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak může útočník získat přístup k online bankovnímu účtu, je vydávat se za majitele účtu. To lze provést získáním informací phishingem, kdy uživatelé nevědomky zadávají svá uživatelská jména a hesla na falešných webech. Dalším způsobem je zachycení uživatelského jména a hesla bankovním trojským koněm v době, kdy se uživatel přihlašuje na oficiálních stránkách. Těmto útokům jsou vystaveny počítače i mobilní zařízení.

Průzkum ukázal, že značná část českých uživatelů (38 %) se cítí při provádění online finančních transakcí ohrožena. Více než polovina (57 %) dotázaných uvedla, že platby offline jim připadají spolehlivější než ty online. Jen 37 % uvedlo, že offline bankovnictví je bezpečnější.

příloha_ovladnete_sva_data

I přes všechny obavy však většina internetových uživatelů provádí online platby: 87 % dotázaných z ČR používá pro online platby své desktopy nebo notebooky, 9 % používá tablet, 19 % platí pomocí svých chytrých telefonů a 8 % majitelů chytrých televizí připustilo, že využívají k platbám právě tato zařízení. Podle průzkumu rovněž více než jeden ze čtyř uživatelů nijak nechrání svá online finanční data.

„Je nezbytné, aby banky investovaly do technologií k zajištění bezpečného bankovního prostředí pro své zákazníky. Tento přístup ujistí zákazníky, kteří dávají přednost docházení na pobočky, že online a mobilní bankovnictví je bezpečné. Také bude sníženo riziko u nedbalých zákazníků, kteří by mohli ztratit důležitá finanční data,“ řekl analytik Kaspersky Lab Ross Hogan.

Byl pro vás článek přínosný?