Hlavní navigace

Windows XP končí, čím je nahradit? Volba 1: prověřená Windows 7

3. 9. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Screenshot Windows 7
V dubnu 2014 lze očekávat poslední bezpečnostní aktualizace pro stále rozšířená Windows XP. Která z dostupných novějších alternativ je pro firemní prostředí vhodná? Jsou jí Windows 7?

V úterý 8. dubna 2014 definitivně končí podpora Windows XP. Po tomto datu Microsoft neplánuje vydávat už ani aktualizace opravující kritické bezpečnostní chyby. Systém z počátku století se dočkal již tří nástupců. Přesto jsou Windows XP mezi systémy pro osobní počítače druhým nejrozšířenějším s více než pětinovým tržním podílem. Otázka, čím je nahradit, je tedy stále a velmi aktuální.

Nabízí se jedna ze tří možností:

    • vsadit na již trhem prověřená Windows 7,
    • posečkat do letošního podzimu na Windows 8.1,
    • přesedlat na konkurenční platformu.

Z konkurenčních platforem připadá v úvahu zejména OS X z dílny Applu nebo Linux, respektive některé z jeho distribucí.  Všechny možnosti si postupně probereme. Začněme u Windows 7, která byla na rozdíl od Windows Vista či Windows 8 trhem přijata velmi dobře.

Volba 1: prověřená Windows 7 

Vliv na pracovní efektivitu

Přechod z Windows XP na Windows 7 představuje pro firemní sektor nejjednodušší cestu, jak se vypořádat s ukončením podpory Windows XP.  Oproti Windows 8 (ale i chystaným Windows 8.1) nepřinášejí žádné zásadní změny v konceptu ovládání. I sám Microsoft dnes uznává, že pro jeho firemní zákazníky je přechod na Windows 7 místo na Windows 8 relevantním řešením.

Rozdíly v koncepci ovládání oproti Windows XP jsou zanedbatelné, takže při přechodu na Windows 7 je riziko snížení pracovní efektivity zaměstnanců minimální. Ta by naopak mohla vrůst díky některým integrovaným funkcím jako je fulltextové vyhledávaní uložených dat s takřka okamžitým poskytnutím výsledků vyhledávání díky průběžnému indexování obsahu disku.

Přechod by se měl obejít bez náročného zaškolování zaměstnanců. Řada pracovníků již nejspíše má s Windows 7 zkušenosti např. ze svého vlastního PC. Ti, kteří dosud přišli do styku jen s předešlými verzemi, ve většině případů dovedou se systémem intuitivně pracovat, protože základní postupy pro uživatelskou činnost jsou už takřka 20  let stejné, což pro Windows 8 (a Windows 8.1) neplatí.

Nové užitečné funkce ve Windows 7

Již zmíněné přepracované prohledávání obsahu pevného disku není jedinou funkci, které se může nejen ve firemním sektoru uplatnit. Windows 7 nabízejí velmi silnou šifrovací technologii BitLocker schopnou ochránit i systémový disk a například heslem zamezit přístupu do systému a k datům na disku nepovolaným osobám. BitLocker je ideálním nástrojem k ochraně přenosných počítačů.

Odvozená technologie BitLocker to Go umožňuje obdobně chránit data na přenositelných médiích, jako jsou externí disky a flash disky. Integrované zálohovací řešení s podporou zálohování obrazu disku může nahradit specializovaný software. Edice Professional, Ultimate a Enterprise podporují i zálohování v rámci lokální sítě např. na firemní server nehledě na jeho systém či architekturu.

Hardwarové nároky Windows 7

Microsoft pro Windows 7 doporučuje počítač alespoň následující konfigurace:

      • procesor s taktovací frekvencí 1 GHz,
      • operační pamětí o kapacitě 1 GB,
      • 16 GB volného místa na pevném disku.

64bitová varianta Windows 7 je podle specifikace mírně náročnější, protože si žádá alespoň 2 GB RAM a 20 GB volného místa na pevném disku. Stejné hardwarové nároky Microsoft deklaroval u Windows Vista, ovšem oproti nim nástupnická Windows 7 oplývají výrazně optimalizovaným výkonem.

Díky lepší správě paměti pak dovedou s dostupnou operační pamětí lépe hospodařit než Windows XP. V praxi se tak běžně stává, že na stejném počítači jsou Windows 7 rychlejší než Windows XP s výrazně menšími deklarovanými nároky.

Starší počítače z dob největší slávy Windows XP mohou mít problém se splněním požadavků na grafiku, od které Windows 7 očekávají podporu DirectX 9.0c. Nicméně je to požadavek prostředí Aero Glass. Pokud počítač nedisponuje odpovídajícím hardwarem, je možné použít prostředí bez efektů zaměřených ryze na spotřebitelský sektor (např. průhlednost nebo stíny oken).

Windows 7 nemají oproti Windows 8 specifické požadavky na rozlišení displeje, takže je lze bez omezení instalovat i na netbooky, které se v éře největší prodejnosti dodávaly právě s méně náročnými Windows XP. Na druhou stranu Windows 7 ale stejně jako Windows 8 disponují podporou multidotykového ovládání.

Hardwarová a softwarová kompatibilita

Ze všech dostupných systémů pro osobní počítače jsou na tom Windows 7 se softwarovou i hardwarovou kompatibilitou dnes nejlépe. Díky vysoké prodejnosti a penetraci na tom dobře budou ještě dlouho. Nasazení na starší hardware usnadňuje automatická instalace ovladačů přes Windows Update (buď ovladače přímo od výrobce komponenty, nebo generického ovladače od Microsoftu).

Výhodou Windows 7 oproti Windows XP je dostupnost široce podporované 64bitové varianty každé edice pro firemní nasazení. Padá tak omezení využitelné kapacity operační paměti na 4 GB. Edice Professional, Ultimate a Enterprise v 64bitové variantě podporují až 192 GB RAM. Bez problémů tak lze vyhovět vysokým nárokům softwaru jako je AutoCAD či různým in-memory řešení.

Zpětná kompatibilita s Windows XP je na velmi vysoké úrovni i díky funkcionalitě XP Mode, která může usnadnit přechod právě z Windows XP. V edicích Professional, Ultimate a Enterprise lze virtualizovat Windows XP Professional (licence je součástí XP Mode) a jejich prostřednictvím spouštět nekompatibilní software v prostředí Windows 7.

Díky XP Mode je možné obsluhovat zařízení, pro která není k dispozici ovladač pro Windows 7. Typicky třeba staré modely tiskáren či skenerů.  Virtualizovat lze též Internet Explorer 6, což se hodí pro řešení na něm dosud závislá. Windows 7 mají předinstalovaný Internet Explorer 8, ale lze přejít na Internet Explorer 10 s velmi vysokým výkonem a podporou nejmodernějších webových aplikací.

Windows 7 na rozdíl od Windows XP či Windows Vista podporují i nejnovější Office 2013, což je dobrá zpráva i pro uživatele Office 365 resp. zájemce o poskytování Office 2013 za předplatné. Microsoft hodlá Windows 7 s prvním a zároveň posledním servisním balíčkem plně podporovat sice už jen do 13. ledna 2015, ovšem bezpečnostní aktualizace bude poskytovat až do 14 ledna 2020

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také ostatní díly seriálu:
→ Windows XP končí, čím je nahradit? Volba 2: nová Windows 8.1
→ Windows XP končí, čím je nahradit? Volba 3: už žádná Windows!

G+

Byl pro vás článek přínosný?