Hlavní navigace

Agentura BSA spustila další nábor udavačů softwarového pirátství

16. 4. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
BSA tentokrát nabízí, že vyplatí 10procentní podíl z celkové výše odškodnění. Ti, kteří přinesou důkazy o nelegálním užívání softwaru, si tak mohou na odměnách mohou přijít na na částku přes miliardu korun tvrdí.

The Software Alliance (BSA) spustila kampaň na nábor placených „lovců pirátů“, tentokrát na Facebooku. „Vyplácíme 10procentní podíl ze zaplaceného odškodnění, a to ve výši až 300 tisíc korun. Odměnu oznamovatel obdrží až v okamžiku úspěšného vyřešení případu, tedy zaplacení náhrady škody,“ říká Jan Hlaváč, zástupce BSA, která sdružuje významné výrobce softwaru, například firmy Adobe, Autodesk nebo Microsoft.

Kampaň vychází z konceptu odměn pro oznamovatele korupce. Jejím cílem je získat více informací o firmách užívající nelicencovaný software v řádech stovek tisíc až milionů korun. „Chceme se dostat k velkým případům pirátství, k firmám, jež bezostyšně vydělávají peníze na kradeném softwaru,“ vysvětluje Jan Hlaváč. Odměny mají motivovat oznamovatele ke spolupráci při dokazování trestné činnosti. „Kompenzují také čas a úsilí, které věnuje oznamovatel spolupráci na řešení případů pirátství, tedy při odhalování a prokazování porušování autorského práva k softwaru,“ dodává Jan Hlaváč.

BSA tvrdí, že obdobný protipirátský program již úspěšně provozuje ve Velké Británii, Švédsku, v USA, Jižní Africe a nově i v Německu.

Miliarda pro udavače?

Oznamovatelé, které BSA označuje eufemisticky jako lovce pirátů, mohou údajně získat celkem až miliardu korun. Jak k tomu číslu BSA došla? Podle ní je téměř každý třetí program je nelicencovaný a softwarové firmy tím přicházejí ročně o tržby v hodnotě 3,6 miliardy korun. A protože poškození výrobci softwaru mohou požadovat odškodnění až ve výši trojnásobku původní ceny softwaru - a z toho deset procent je právě ta miliarda. Ovšem miliarda by to byla, kdyby byly oznámeny všechny případy, kdyby se všechny oznámené případy dostaly před soud a nakonec kdyby soud skutečně přiřknul o odškodnění ve výši trojnásobku škody.

Těch kdyby je skutečně hodně. Ve spoustě zemí je třeba prokázat reálnou obchodní újmu, a tak třeba není ani reálné stíhat pirátské používání třeba Windows 98, protože jejich obchodní hodnota je dnes prakticky nulová. K podobnému stanovisku, tedy že obchodní újmu je potřeba prokázat, dospěly už nejednou i české soudy. Jed

Odměna oznamovatelům není nová ani u nás. Česká BSA odstartovala pilotní program v roce 2013 a uvádí, že získává v průměru několik oznámení týdně. Tímto tempem se ovšem na všechy piráty ani náhodou nedostane, když uvážíme, že jen ve firemním sektoru má využívat nelegální software 34% z nich.

Firmy užívající nelegální software většinou podnikají v oblasti služeb, designu, inženýrství a architektury. Nejčastěji se nelegálně užívá kancelářský software a operační systémy (výrobce Microsoft), grafické a návrhářské programy (Adobe), CAD aplikace (Autodesk) či utility, například antivirové systémy (Symantec). BSA registruje nejvíce případů pirátství ve firmách, v nichž pracuje deset až sto zaměstnanců.

Spousta softwarového pirátství by tu nebyla, kdyby bylo lepší povědomí o možnostech otevřeného softwaru, ovšem kdo by si s tím dal práci?

Čtěte také:

→ BSA posílá obsílku kvůli softwarovému pirátství na 10.000 firem
Aliance pro potírání protipirátského softwaru tvrdí, že Českem se šíří padělky vydávané za legální software. Rizikové jsou neutorizované zdroje, kde více než tři čtvrtiny softwaru jsou bez platné licence.
→ BSA opět agresivně chrlí obsílky. Tentokrát i do státní správy
V těchto dnech podle tiskového prohlášení organizace BSA obdrží několik tisíc tuzemských zdravotnických zařízení a orgánů veřejné správy či místní samosprávy poštovní obsílku s upozorněním na možné užívání nelegálního softwaru.

příloha_ovladnete_sva_data

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku