Hlavní navigace

Automatizace v IT, aneb DevOps pro pragmatiky

30. 8. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: © alphaspirit - Fotolia.com
Rychlé dodání aplikace do provozu je jeden z předpokladů konkurenceschopné společnosti, která na trh dodává aplikace či softwarová řešení.

Kromě maximálního zkrácení doby od získání zakázky po její úspěšné dodání a následný servis hrají roli ještě další faktory. Jednak je to kvalita vlastní dodávky a pak také její efektivita z pohledu nákladů. V ideálním případě je zakázka dodána rychle a kvalitně s přiměřeným ziskem.

Příliš nezáleží na metodě vývoje, ať už jde o klasický vodopád, agilní vývoj nebo třeba scrum. Každá z metod může být vhodná a vést k optimálnímu výsledku. Nejde jen o to, jakým způsobem jsou realizovány jednotlivé kroky vývoje, testování, nasazení, provozu a následného servisu. Důležitější je totiž přístup celé společnosti k dodávce jako celku.

Co zákazníka zajímá

Zákazníka nejspíš nezajímá, kde se stala chyba, proč se posouvá termín release nebo kdo je za to zodpovědný. Jediné, co zákazníka zajímá, je mít aplikaci v takovém stavu, aby mu přinášela očekávaný užitek.

A zde je potřeba jít s dobou. Věnovat se dodávce, jako by to byl nedělitelný celek. Jistě, vývojáři pracují na kódu, administrátoři připravují platformu, projektoví manažeři řídí a reportují celý proces, ale to nestačí, byť by svou práci dělali všichni sebelépe.

Chybí tu úzká vazba mezi týmy. A právě vazba a komunikace mezi nimi je klíčový prvek při zavádění a provozu DevOps přístupu. Nehledejme v tom nic složitého, základní princip je jednoduchý a je jen o kultuře jednotlivců a společnosti.

Nastavení časté a otevřené komunikace mezi týmy, která v postupných iteracích nastavuje a upravuje vzájemná očekávání, vede k mnohem hladšímu průběhu dodávky. Všichni mají společný cíl a každý přispívá svým dílem, někdy i s přesahem do "cizí kompetence".

DevOps pro malé i velké

Je mnoho společností, které tento přístup využívají a těží z jeho přínosů. Ať už jsou to malé firmy, kde spolupracuje několik lidí, až po společnosti s tisíci zaměstnanci, všude lepší komunikace pomáhá k lepším výsledkům. Není to ale pouze komunikace. Pomoci zavést a provozovat DevOps přístup mohou i vhodné technologie. Ideálně takové, které vysloveně nastavují procesní vztah mezi účastníky a automatizují rutinní kroky.

Právě automatizace procesů je důležitým prvkem moderní společnosti. Nikdo nechce trávit čas nad jednouchými a mechanickými úlohami. Řešení složitějších úloh a rozvojové aktivity jsou lákavější.

Automatizací je možné se nejen zbavit těchto triviálních úloh, ale zároveň snížit jejich chybovost, zvýšit rychlost jejich vykonávání a zejména uvolnit si ruce pro mnohem důležitější činnosti. Zavedením DevOps a využitím správných nástrojů toho dosáhneme velmi snadno. Jaké to jsou nástroje? Obvykle open sourcové.

Open source jako cesta

Open source software je v současné době velmi vyhledávaný a zažívá nebývalý rozkvět. Má oproti uzavřenému softwaru mnoho výhod, které ho, zejména v oblasti automatizace, činí nepostradatelným.

Princip open source je právě v otevřenosti a díky ní, je velmi snadné takový software automatizovat. Nemá potřebu vytvářet bariéry pro své použití, tak jak to může být, a často je, u uzavřeného softwaru.

Open source se z principu snaží být co nejlépe použitelný. Nebere v potaz komerční zájmy vlastníka.

Ano, má i své nevýhody, které se mohou projevit v případě podnikového nasazení - krátký životní cyklus, časté změny a někdy přísné požadavky na kompatibilitu s jinými aplikacemi. To však odpadá, pokud použijete podnikový open source zastřešený velkou společností, která se na vývoji podílí a dodává vlastnosti nezbytné pro podnikové prostředí.

Red Hat

Podnikový open source

Red Hat je moderní společnost, která se věnuje dodávání těchto podnikových vlastností řadě open sourcových projektů. Zajišťuje dlouhodobý životní cyklus svým produktům a dodává jejich běžné a bezpečnostní aktualizace. Testuje kvalitu a kompatibilitu, dodává certifikace výrobců aplikací a v neposlední řadě nabízí neocenitelnou technickou podporu.

Produktové portfolio společnosti Red Hat je široké a pokrývá prakticky všechny oblasti v IT. V čem je však Red Hat dobrý především? V automatizaci.

Ať už jde o automatizaci v infrastruktuře (Ansible, Puppet, OpenStack), v platformě (Red Hat Satellite), nebo třeba v oblasti automatizace kontejnerů (Red Hat OpenShift Enterprise).

příloha_ovladnete_sva_data

Všechny produkty jsou vzájemně integrované a díky své otevřenosti je snadné je integrovat s existujícími řešeními v současném prostředí. Velmi důležitý je také fakt, že tyto technologie jsou jakýmsi "zlatým standardem" a pracovat s nimi umí velké množství lidí.

Zdroj: Veracomp

Byl pro vás článek přínosný?