Hlavní navigace

Co je součástí nejnovější aktualizace Chromu?

2. 8. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Společnost Google minulý týden vydala Chrome 60 pro Windows, macOS a Linux; přidala podporu Touch Baru na nejnovějších noteboocích MacBook Pro, nové API pro on-line platby i záplaty pro 40 zranitelností.

Prohlížeč Chrome se aktualizuje na pozadí, a tak většině uživatelů pro aktivaci jeho nejnovější verze stačí pouhý restart aplikace. Americký gigant aktualizuje Chrome každých šest až sedm týdnů; naposledy tak učinil 5. června s verzí Chrome 59.

Většinu nových prvků a funkčních změn u Chrome 60 naleznete pod povrchem a využijí je především vývojáři webových stránek a aplikací. Jedinou výjimkou je podpora Touch Baru u MacBooku Pro, tedy jakéhosi OLED pruhu, který u nejnovějších laptopů Applu nahrazuje funkční klávesy. Zpočátku jej podporovaly jen vlastní aplikace Applu, ale postupně se přidávaly i další, včetně Adobe Photoshopu nebo balíku Office od Microsoftu.

Vlastní prohlížeč Applu podporoval Touch Bar už od počátku, tedy od loňského roku, kdy byly nové MacBooky vydány.

Kromě toho přidal Google do Chromu 60 funkce a API pro vývojáře. Za zmínku stojí zajištění kompatibility s již existujícím Payment Release API, které je určeno pro zjednodušení on-line plateb. Toto API v současné době podporuje Chrome, Microsoft Edge a Mozilla Firefox, ačkoliv poslední zmiňovaný prohlížeč jej v aktuálních buildech deaktivoval.

příloha_ovladnete_sva_data

Součástí Chromu 60 jsou dále záplaty pro 40 zranitelností, z nichž téměř čtvrtina nese označení vysokého rizika, což je druhé nejvážnější hodnocení v žebříčku Googlu. Společnost již bezpečnostním expertům, kteří chyby objevili, zaplatila už 26 tisíc dolarů – a zaplatí více, jelikož u třech chyb doposud nebylo rozhodnuto o konkrétní částce.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?