Hlavní navigace

Coda chce nahradit Google Docs i Excel jediným flexibilním řešením

23. 10. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Startupová firma Coda strávila uplynulé tři roky utajeným vývojem „dokumentu tak výkonného, že v něm můžete budovat aplikace.“

Výchozí otázka, kterou si Coda kladla, zněla následovně: „Proč se zdá, že ve světě plném aplikací všechno stojí na dokumentech a tabulkových procesorech?“

Jde o kombinaci Google Docs a Excelu, která nejenže umožňuje spolupráci více uživatelů, ale umožňuje i flexibilně přidávat komplexní tabulky či do jednoho dokumentu integrovat další služby: pokud například do vzorce vepíšete „GoogleDirections“, přidáte do dokumentu mapu Googlu společně s itinerářem cesty, píše portál The Verge.

„Postavili jsme to tak, aby všichni mohli spolupracovat stejným způsobem. Navrhli jsme to jako programovací platformu a vytvořili nový vzorec jazyka. Cílem bylo umožnit těmto dokumentům růst s lidskou kreativitou. Jeden z našich prvních uživatelů tomu říká ‚Minecraft pro dokumenty,‘“ píše spoluzakladatel společnosti Shishir Mehrotra, bývalý produktový viceprezident v YouTube.

Přimět lidi, aby se přesunuli od Excelu, Dokumentů Google a Wordu nebude snadné, ale Coda podle Mehrotry dobře funguje ve spolupráci s těmito dlouho používanými programy, a její flexibilní povaha by mohla přesvědčit mnohé k tomu, aby tento krok podnikli – za předpokladu, že se budou chtít naučit vzorec jazyka Cody.

příloha_ovladnete_sva_data

Zdá se, že jsou investoři v Silicon Valley přesvědčeni o tom, že Coda bude mít úspěch. Ve dvou investičních kolech totiž startup získal 60 milionů dolarů od Greylocku, General Catalyst, Khosla Ventures, NEA a Kleiner Perkins Caufield Byers. Navíc v představenstvu Cody sedí i spoluzakladatel a předseda představenstva LinkedInu Reid Hoffman.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?