Hlavní navigace

Google Photos nabízí nekonečnou kapacitu pro ukládání fotografií a videí na Disku, ale háčky

30. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © Alina Isakovich - Fotolia.com
Společnost Google představila službu Google Photos, jejímž smyslem je usnadnit uživatelům ukládání, organizování, úpravy a sdílení fotografií a videí. Jak je u Google zvykem, základem je cloudové úložiště, avšak v tomto případě s neomezenou kapacitou zdarma. Není však bez určitých omezení.

Společnost Google tento týden na vývojářské konferenci Google I/O představil novou službu Google Photos s neomezeným cloudovým úložištěm pro fotografie a videa. Čeští uživatelé ji najdou na svém Disku pod názvem „Fotky Google“.

Aplikace Google Photos dokáže fotografie třídit automaticky podle událostí, známých lidí nebo míst a obsahuje i vyhledávací funkce. Její schopnosti jsou založené na strojovém učení a technologii rozpoznávání obrazu. Znamená to, že uživatel bude moci ve svých fotografiích vyhledávat, i když je nebude mít pečlivě popsané a roztříděné.

příloha_ovladnete_sva_data

Prvotní nadšení zchlazuje zkutečnost, že Google si „neomezenou kapacitu“ vykládá po svém. Fotografie větší než 16 megapixelů a videa v rozlišení větším než 1080p se budou započítávat do limitu Disku Google. To znamená, že skutečně bezplatných za všech okolností je pouze 15 GB fotografií.

Google navíc fotografie komprimuje na svých serverech. Jeho algoritmy jsou poměrně kvalitní a i při velmi silném přiblížení není v obrazu s kompresí a bez komprese rozeznatelný rozdíl. Uživatel, který se rozhodne Google Photos využívat, se tedy nakonec bude muset smířit s omezeními v podobě ztrátové komprese – byť kvalitní – a limitu rozlišení na 16 MP u fotografií a 1080p u videa. Otázkou je, zda výhody v podobě automatického třídění, inteligentního vyhledávání a širokých možností sdílení nakonec převáží či nikoli.

Byl pro vás článek přínosný?