Hlavní navigace

Google pracuje na nositelném elektronickém zařízení, které bude testovat hladinu cukru v krvi bez napichování jehlou

14. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: mediakit Google
Nový přístroj pro diabetiky podle patentové přihlášky stlačeným plynem naruší pokožku a zachytí miniaturní kapku krve.

Společnost Google na začátku prosince podala přihlášku patentu na nositelné zařízení, které dokáže měřit hladinu cukru  v krvi bez použití jehly.

Zařízení určené k nošení na zápěstí využívá stlačený plyn k narušení pokožky a získání mikrokapky krve k testu glykémie.

Zařízení nemusí být určeno pouze pro diabetiky. Podle patentu by mohlo měřit i další látky a veličiny, které mohou vypovídat o zdravotním stavu – například hormony, bílkoviny a enzymy.

Diabetici obvykle krev k měření hladiny cukru získávají bodnutím malou jehlou, obvykle do prstu. Čím tenčí jehla, tím méně je procedura pro pacienta bolestivá.

Ztenčování těchto jehel však vede k tomu, že se snadněji lámou nebo ohýbají a nepropíchnou řádně pokožku.

Pacienti trpící cukrovkou si měří hladinu cukru nejméně jednou denně, ale spíše dvakrát až čtyřikrát. Bolestivost je však od přiměřeně častého měření odrazuje. Nedostatečná kontrola však může vést k chybám v léčbě s vážnými zdravotními následky včetně poškození zraku, srdce nebo ledvin.

příloha_ovladnete_sva_data

To je důvod, proč Google pracuje na metodě mikroskopického narušení pokožky stlačeným plynem, která je výrazně méně bolestivá a nepohodlná než tradiční způsob. Podle přihlášky patentu dokáže stlačený plyn „nepostřehnutelně prorazit kožní tkáň bez průniku ostrým předmětem.“

Google nepracuje na pomůcce pro diabetiky poprvé. Téměř před rokem se objevily zprávy, že jedná s americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) o inteligentních kontaktních čočkách, které by byly vybavené snímačem, čipem a anténou a měřily hladinu cukru ze slz. Jako výstraha by sloužil vestavěný LED indikátor.

Byl pro vás článek přínosný?