Hlavní navigace

Intel uvolní novou komunikační platformu pro kvadruplegiky jako open source

3. 12. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Intel
Otevřený přístup k nové platformě může pomoci lidem postižených MND a kvadruplegií. Těch jsou na světě 3 miliony.

Společnost Intel dnes společně s profesorem Stephenem Hawkingem představila novou komunikační platformu, jež nahradí jeho několik desítek let starý komunikační systém a výrazně zlepší jeho schopnost komunikovat se světem. Kustomizovatelná platforma bude v lednu příštího roku zpřístupněna badatelům a technologickým komunitám.

Výzkumní pracovníci společnosti Intel zkoumali akutní potřeby profesora Hawkinga i specifický vztah mezi ním a jeho přístrojem, načež přišli s řešením, které je mu doslova šité na míru. Systém se jmenuje ACAT (Assistive Context Aware Toolkit – Asistenční nástrojová sada vnímající kontext) a nabízí uživateli výrazně lepší možnosti komunikace s vnějším světem. Platforma má potenciál stát se páteří moderního přizpůsobitelného systému, který budou moci použít i další výzkumní pracovníci a technologové ku prospěchu pacientů trpících MND a kvadruplegií.

Stephen Hawking trpí amyotrofickou laterální sklerózou (ALS), tedy chorobou napadající nervový systém a vedoucí postupně k ochrnutí celého těla. Od roku 1985 je Stephen Hawking zcela paralyzován a se světem komunikuje výhradně prostřednictvím technologií. „Medicína mě vyléčit nedokázala, a tak jsem odkázán na technologii. Díky ní mohu komunikovat a žít,” prohlásil Hawking. „Společnost Intel mi pomáhá již téměř dvacet let a díky ní mohu každý den dělat to, co mám tak rád. Vývoj tohoto systému má potenciál změnit životy postižených lidí po celém světě a ukazuje cestu k silnější interakci a schopnosti překonávat komunikační hranice, které nám kdysi stály v cestě jako překážky.“

„Profesor Hawking je zvyklý pracovat s technologií, kterou používá ke komunikaci s okolním světem po celá desetiletí, nicméně jeho starý systém by šlo připodobnit k tomu, jako kdybyste chtěli používat dnešní moderní aplikace a webové stránky na počítači bez klávesnice nebo myši,” prohlásil viceprezident společnosti Intel a výkonný ředitel laboratoří Intel Wen-Hann Wang. „Společně jsme vyvinuli holisticky lepší komunikační zařízení, které mu umožní být více soběstačný a současně otevře cestu k vyšší samostatnosti ostatním.“

Podobně jako části motoru bezproblémově spolupracují na pohonu vozu, uživatelské rozhraní vyvinuté společností Intel umožňuje stávajícím a novým technologiím fungovat velice efektivně ve vzájemném souladu. Profesor Hawking tak dokáže psát až dvakrát rychleji, přičemž zlepšení u běžných činností jako surfování po webu, práce s emailem, dokumenty a přepínání mezi jednotlivými úkoly je až desetinásobné.

Čidlo na tváři detekuje infračervený přepínač na brýlích, prostřednictvím něhož vybírá písmeno na počítači. Integrací softwaru od britské společnosti SwiftKey se výrazně zlepšila schopnost systému se od uživatele učit, takže nyní musí zadávat jen přibližně dvacet procent všech písmen.

Tato informace je následně odesílána na stávající řečový syntetizér, díky čemuž může s ostatními komunikovat prostřednictvím svého laptopu Lenovo vybaveného operačním systémem Windows. Například při vyhledávání na internetu musel Hawking dříve dělat poměrně pracné úkony, například opustit komunikační okno, najet myší na prohlížeč, znovu najet myší do řádku pro vyhledávání a do něho zadat text. Nový systém všechny tyto kroky automatizuje.

Kvadruplegií a neurodegenerativním onemocněním MND je postiženo více než tři miliony lidí po celém světě. MND postihuje svalovou činnost, takže pacienti trpící touto chorobou nejsou schopni se pohybovat, mluvit, chodit, polykat. Choroba má progresivní charakter, vede k invaliditě a nakonec k úmrtí pacienta.

Novinku představila společně se Stephenem Hawkingem Lama Nachmanová z laboratoří společnosti Intel. Poukázala na to, jak může tato nová platforma inspirovat komunitu výzkumných pracovníků: „Technologie pro postižené se velmi často stává testovacím polem pro technologii budoucnosti. Otevírá tak dveře možnostem, které si lze v současné době jen představit, od komunikace až po genetický výzkum.“

Čtěte také:
→ Analýza velkých dat z nositelné elektroniky pomůže v léčbě Parkinsonovy choroby
Elektronika integrovaná do oblečení dokáže sbírat a přenášet informace o měřitelných aspektech Parkinsonovy choroby, jako jsou pomalý pohyb, třas a kvalita spánku, aniž by to pacienta jakkoli obtěžovalo.
 Intel představil nejmenší počítač s názvem Edison s nízkou spotřebou
Nový minipočítač ve velikosti paměťové karty SD míří do segmentu nositelné elektroniky (wearables). Na trhu by se měl objevit v létě 2014.

příloha_ovladnete_sva_data

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?