Hlavní navigace

Jak chytré stroje ovlivňují váš byznys

16. 2. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: IFS
Autonomně řízená auta nebo donáškové drony začínají být běžnou realitou. Digitální revoluce je všudypřítomná. Ovlivňuje nejen naše každodenní životy, ale i výrobní podniky a jejich obchodní strategie. „Chytré" stroje nám pomáhají využívat informace, které lidské oko může přehlédnout. Optimalizovat tak můžeme prostředí kanceláře i veřejnou dopravu ve městě, výrobu nadnárodní společnosti i svoz odpadu.

Na samotnou výrobu mají moderní technologie vliv již řadu let. Digitalizaci ale využívají společnosti také k tomu, aby maximálně využily svých konkurenčních výhod. Technologie tak pronikají i tam, kde bychom je možná nečekali. Třeba na trupy lodí. Společnost Jotun je světoznámým výrobcem nátěrových hmot. Pro lodní průmysl se ale rozhodla dodávat i senzory, které jsou instalovány na trupech lodí pod čarou ponoru. Ty automaticky odesílají do systému informace, kdy je třeba obnovit nátěr.

Naprogramovat nebo naučit?

Vývoj jde neustále dopředu. Představa strojů schopných samoučení a kognitivního vývoje se tak stává čím dál více představitelnou. V japonské firmě Fanuc je již dnes práce svěřována téměř výhradně do rukou robotů. Vyrábějí další roboty závratnou rychlostí až 50 kusů za den. Nikdo je nemusí kontrolovat, třeba i celý měsíc.

IFSSoučástí této technické evoluce jsou i IT společnosti, které s vývojem drží krok. Podnikové systémy propojuje s chytrými stroji například globální dodavatel ERP systémů IFS Czech s.r.o. To jim umožňuje uvnitř podniků urychlit komunikaci, dodávat hlášení nebo také plánovat a řídit výrobu.

Systémy jsou schopné se učit a přizpůsobit konkrétnímu podniku. Technologie tak neovlivňují pouze výrobní procesy, ale vyhoví i potřebám vedoucích pracovníků. Ti potřebují kontrolovat a organizovat výrobu a vše skloubit s obchodní strategií. „Pro podniky je důležité především kvalitní rozhodování a k tomu vede rychlejší zpracování dat. S využitím digitálních technologií může hodnocení výkonnosti podniku probíhat v reálném čase a v kontextu toho, jak tato výkonnost ovlivňuje klíčové podnikové procesy a cíle," vysvětluje obchodní ředitel IFS Czech s.r.o. Pavel Bláhovec.

příloha_ovladnete_sva_data

Společnost IFS™ je celosvětově uznávaným lídrem v oblasti vývoje a dodávání podnikového informačního systému pro ERP (Enterprise Resource Planning/Plánování podnikových zdrojů), EAM (Enteprise Asset Management/Správu provozních prostředků) a ESM (Enterprise Service Management/Řízení podnikových služeb).

IFS Aplikace přináší veškerou funkcionalitu, kterou firmy očekávají od špičkového ERP systému a navíc vestavěnou funkcionalitu pro řízení dalších kritických částí podnikání. Tímto způsobem lze snížit náklady na správu majetku během jeho celého životního cyklu i na správu potřebných informací. Funkčnost systému IFS Aplikace pomůže optimalizovat jak kancelářské, tak terénní zdroje, a zajistit tak efektivnější provoz. Díky dokonale propojenému systému pro řízení vztahů se zákazníky (CRM) a podpoře kritických podnikových procesů, jako je správa financí, HR nebo Business Intelligence, získá firma zákaznický pohled na každodenní podnikové činnosti. V kombinaci s našimi hlubokými znalostmi o trhu tak IFS Aplikace přinášejí kompletní řešení pro všechny potřeby podnikání.

Byl pro vás článek přínosný?