Hlavní navigace

Malování ve Windows je zachráněno, Microsoft ho nabídne ke stažení zdarma

28. 7. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: pixabay.com
Už se zdálo, že aplikace Malování, která je součástí Windows již 32 let, nadobro zmizí a nahradí ji – neplnohodnotně – Malování 3D. Není jasné, zda Microsoft nešikovně komunikoval své záměry nebo změnil názor, ale oblíbený kreslicí program bude nově ke stažení zdarma z Windows Store.

Microsoft oznámil, že namísto původně ohlášeného vyřazení aplikace Malování z Windows 10 ji poskytne zdarma ke stažení z Windows Store.

Microsoft tak vyslyšel volání zklamaných uživatelů, kteří se nechtěli s kreslicím programem rozloučit.  Na internetu se vzedmula vlna rozhořčení, podpory a nostalgie. Pro Microsoft je to poučení, že za 32 let si aplikace, byť poměrně primitivní, získala značnou oblibu.

Microsoft původně označil aplikaci Malování jako nepodporovanou v příští aktualizaci Windows 10 Fall Creators Update, což znamená, že Microsoft chtěl oficiálně ukončit další vývoj a nejspíš by aplikaci v některé z dalších verzí zcela odstranil. To se také stane, ale aplikace se pouze přesune do Windows Store, odkud si ji bude moci kdokoli stáhnout.

příloha_ovladnete_sva_data

Zatím není zřejmé, kdy se Malování do Windows Store přesune, ani zda bude nějakým způsobem pokračovat vývoj. Součástí Windows zůstane nový kreslicí program Malování 3D.

Aplikace Malování byla součástí Windows 1.0 v roce 1985 jako licencovaná verze softwaru ZSoft PC Paintbrush. Microsoft Malování v dalších verzích modernizoval a k původnímu nekomprimovanému bitmapovému formátu BMP přidal podporu formátů JPEG, TIFF a dalších. I když vždy existovaly podstatně schopnější grafické programy, Malování mnoha uživatelům sloužilo například k rychlým ořezům fotografií nebo pro jednoduché náčrtky. 

Byl pro vás článek přínosný?