Hlavní navigace

Microsoft brání pomalý nástup rozšíření pro Edge

5. 10. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft/Computerworld.com
Společnost tvrdí, že nastavuje „vysokou laťku pro kvalitu“, ale omezený počet doplňků pro Edge může poškodit popularitu tohoto prohlížeče mezi uživateli Windows 10.

Microsoft oznámil, že zná jeden z důvodů, proč si uživatelé Windows 10 Edge neoblíbili. Jde o to, že vývojáři pro něj v uplynulých 12 měsících publikovali pouze 70 rozšíření, což je v porovnání s konkurenčními řešeními zoufale málo.

„Je to něco málo přes rok od chvíle, kdy Microsoft pro Edge přinesl nejžádanější funkcionalitu – rozšíření,“ napsala Colleen Williamsová, programová manažerka týmu Edge, na blog společnosti.

Williamsová se pochlubila pokroky, které její společnost učinila při přesvědčování externích vývojářů ke tvorbě rozšíření pro prohlížeč, a – co je podle ní ještě důležitější – k budování základů, které do budoucna umožní integraci pokročilejších doplňků.

„Než jsme našim zákazníkům mohli zpřístupnit širší ekosystém rozšíření, potřebovali jsme zlepšit schopnosti naší platformy pro rozšíření a přidat více funkcionalit pro rozšíření dosavadní,“ napsala Williamsová. Za příklad těchto schopností dává integraci mezi aplikacemi UWP (Universal Windows Platform) a rozšířeními, vylepšená API otevřená vývojářům a přístup doplňků k záložkám prohlížeče.

Ačkoliv začal Microsoft rozšíření pro Edge testovat už v březnu 2016, až v srpnu stejného roku při vydání tzv. Anniversary Update (1607) Windows 10 s inovovaným prohlížečem Edge je rozšířil i na běžné uživatele.

příloha_ovladnete_sva_data

Ke 3. říjnu 2017 bylo ve Windows Store k dispozici 70 rozšíření pro Edge; šest z nich, čili 9 procent celku, vytvořil sám Microsoft interně. Podle Williamsové je takto pomalý nástup výsledkem přístupu Microsoftu ke schvalování nových aplikací, který „zvyšuje laťku pro kvalitu“. Toto schvalování navíc trvá dlouho vzhledem k tomu, že špatně zpracované aplikace mohou oslabit zabezpečení prohlížeče, ovlivnit jeho výkon a snížit jeho spolehlivost a důvěryhodnost.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?