Hlavní navigace

Microsoft se stále pokouší vyřešit podporu pro Windows 10

15. 8. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft.com
Microsoft čelí vnitřnímu rozporu, který doposud nevyřešil: Tvrdí, že Windows 10 je jeho vůbec poslední systém, ale zároveň musí nastavit časové limity pro podporu.

Společnost ucouvla před možnou konfrontací se zákazníky, kteří se předtím dozvěděli, že jejich dva až čtyři roky staré počítače nejsou kompatibilní s Windows 10, což je podle jednoho analytika znamením, že si stále není jistá svou strategií podpory pro svůj operační systém.

Počátkem tohoto roku Microsoft zabránil low-endovým osobním počítačům vybaveným procesory Intel Atom (přezdívanými „Clover Trail“) v aktualizaci Windows 10 Creators Update. Ta je známa také jako 1703 a je první komplexní, „velkou“ aktualizací letošního roku (a třetí celkově).

Tato zařízení byla vyráběna mezi lety 2012 až 2015 (v posledním roce debutoval systém Windows 10), a většina z nich byla označena jako vhodná pro upgrade na Windows 10. Jenže letos v dubnu Microsoft změnil názor a Creators Update už je podle něj na tyto modely příliš náročná.

Podle analytika Gartneru Stephena Kleynhanse se Microsoft o omezeních podpory systému Windows 10 stále jasně nevyjádřil a nejspíš se to stále sami pokoušejí vyřešit.

Microsoft tak sice hovoří o Windows 10 jako o svém posledním systému, na druhou stranu však nastavil standardní desetiletý limit konce podpory, což pro většinu verzí Windows 10 znamená 14. říjen 2025 (výjimkou je pouze tzv. LTSB verze dostupná pouze podnikovým uživatelům).

Problém ohledně „atomových“ počítačů spočívá také v tom, že se Microsoft dříve zavázal k podpoře Windows 10 „po celý životní cyklus zařízení“. Jenže délka životního cyklu nebyla nikdy definována. To však Microsoft elegantně obešel tak, že do své dokumentace zahrnul klauzuli, která hovoří následovně: „Zařízení nemusí být schopno dostávat aktualizace, jestliže je hardware zařízení nekompatibilní, chybí mu aktuální ovladače nebo je jiným způsobem mimo období podpory OEM výrobce.“

příloha_ovladnete_sva_data

Nutno dodat, že Microsoft nakonec kapituloval, a ačkoliv se majitelé zařízení s Clover Trailem dubnové aktualizace stejně nedočkají, mají garantované alespoň bezpečnostní aktualizace, a to až do ledna 2023. To vede některé analytiky k podezření, že Microsoft v tomto ohledu neví, co má dělat.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?