Hlavní navigace

Microsoft uvádí Visual Studio pro sdílené programování

20. 11. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Zeptejte se jakéhokoliv vývojáře softwaru na jeho názor na párové programování a dočkáte se rozličných odpovědí. Microsoft na tento koncept přesto vsází.

Hlavní myšlenkou párového programování je sdílení klávesnice a počítače dvěma lidmi. Výsledkem by mělo být méně chyb a zlepšení spolupráce v rámci týmů. Jenže ne každý programátor je z toho nadšený – ne každému se totiž líbí, když mu při práci někdo „kouká přes rameno“.

Microsoft však na tento koncept vsadil i přes rozporuplné reakce zainteresovaných. Vydal totiž Live Share, nové řešení sdíleného kódování pro Visual Studio, které funguje podobně jako třeba sdílená úprava dokumentů v Google Docs, kde můžete vidět kurzor a zvýrazněný text ostatních uživatelů.

Kvůli specifikám softwarového vývoje přidal Microsoft do Live Share i sdílené odlaďování (debugging). Oba kodéři mohou vyzkoušet spouštění sdílené aplikace i kontrolovat proměnné ve spuštěném kódu.

Jedním z důvodů, proč programátoři neradi využívají párové programování, je fakt, že každý softwarový vývojář upřednostňuje nějaké konkrétní rozvržení oken na monitoru a má při kódování své vlastní postupy. Díky Live Share mohou programátoři spolupracovat každý ze svého vlastního stroje. Uživateli stačí, když někomu druhému odešle požadavek na sdílení, a až to ten druhý přijme, jsou spojeni.

příloha_ovladnete_sva_data

Kromě Live Share zpřístupnil Microsoft také svoje Visual Studio App Center (aplikační centrum). Jde o mobilní testovací balíček, který vývojářům umožňuje otestovat si svůj kód napříč mnoha různými zařízeními najednou. Mohou zde vidět, jak jejich aplikace reálně fungují na různých typech hardwaru.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?