Hlavní navigace

Mozilla finišuje s přechodem na 64bitový Firefox

22. 8. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Mozilla.org
Těm uživatelům Windows, kteří mají kompatibilní systémy, nyní Mozilla automaticky dodává 64bitovou verzi svého webového prohlížeče Firefox.

„Uživatelé 64bitových Windows, kteří si stáhnou Firefox, nyní automaticky dostanou naši 64bitovou verzi,“ napsala open-source vývojářská firma na blogu.

64bitová verze Firefoxu 55, vydaného Mozillou 8. srpna, je nyní ve výchozím nastavení instalován na veškerý 64bitový hardware, na kterém běží 64bitová edice Windows. Jediným dalším požadavkem je to, aby byl systém vybaven minimálně 2 GB RAM nebo systémové paměti.

64bitový prohlížeč na 64bitovém systému dokáže využívat více než 4 GB paměti, které jsou k dispozici 32bitové aplikaci, což uživatelům umožňuje mít otevřené stovky panelů a spouštět větší a sofistikovanější webové aplikace. Konkurenti Mozilly nabízejí 64bitové prohlížeče v některých případech již několik let. Google uvedl 64bitový Chrome pro Windows v srpnu 2014 a pro macOS v listopadu stejného roku, zatímco Safari od Applu a Internet Explorer od Microsoftu mají 64bitové edice na macOS a Windows od roku 2009, respektive 2006. Také Microsoft Edge je 64bitový.

Krok Mozilly je zatím tím posledním v rámci velice dlouhého procesu nahrazování staršího 32bitového Firefoxu schopnější 64bitovou verzí. Ačkoliv má organizace 64bitové verze pro macOS a Linux již delší dobu, práci na verzi pro Windows pozastavila v listopadu 2012, načež svůj krok vzala zpět a o měsíc později s projektem započala nanovo.

Předběžná varianta 64bitového Firefoxu pro Windows byla ukázána v březnu 2015, stabilní edice pak v prosinci stejného roku.

příloha_ovladnete_sva_data

64bitový Firefox je pro Mozillu stále důležitější, neboť stále více uživatelů přechází na 64bitový operační systém včetně Windows 10, který je k dispozici jak v 32bitové, tak v 64bitové variantě.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?