Hlavní navigace

Mozilla nabízí mobilní aplikaci pro tvorbu webových stránek

24. 8. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Mozilla.org
Nezisková organizace Mozilla Foundation, která stojí mimo jiné za prohlížečem Firefox, nabízí pro zařízení se systémem Android aplikaci pro tvorbu internetových stránek. Nástroj je vedle angličtiny k dispozici zatím ve třech dalších jazycích. Mozilla Foundation odůvodňuje vydání aplikace snahou o to, aby web zůstal platformou, kde může každý tvořit obsah, nikoli pouze konzumovat informace a služby vytvořené někým jiným.

Nová mobilní aplikace pro zařízení se systémem Android s názvem Webmaker umožňuje tvorbu webových stránek a jednoduchých aplikací přímo na chytrých telefonech, které se rychle stávají dominantní technologií pro přístup k internetu, zejména v chudších zemích.

„Chceme, aby další dvě miliardy lidí, kteří se připojují k internetu, pochopily, že web je jim k dispozici ke čtení, psaní a aktivnímu zapojení,“ říká David Ascher, viceprezident Mozilla Foundation.

V současné době má k internetu přístup přes tři miliardy lidí, tedy zhruba 40 světové populace. Smyslem aplikace Webmaker je umožnit těmto uživatelům, aby se na internetu aktivně prezentovali. Webmaker by podle Aschera také posloužit k rozšíření lokálního webového obsahu.

Po přihlášení uvidí uživatel prázdnou stránku, kam může vkládat text, fotografie a grafiku. Následně může vytvářet další stránky a pomocí mapy je poskládat a propojit podle potřeby. Vytvořené stránky se nahrávají na server Webmaker.org, kde je k nim možné přistupovat z mobilního telefonu nebo běžného prohlížeče.

příloha_ovladnete_sva_data

Pomocí Webmakeru lze vytvořit blog, prohlídku s průvodcem, poznámkový blok, stránky s kuchařskými recepty, narozenou přání nebo jakékoli jiné stránky a aplikace. Aplikace fungují v prohlížeči, takže není nutné do telefonu nic stahovat.

Webmaker běží na chytrých telefonech se systémem Android 4.0 nebo novějším. Je k dispozici v angličtině, bengálštině, portugalštině a indonéštině. Mozilla plánuje v budoucích verzích přidávat další jazyky a funkce podle zpětné vazby od uživatelů. Řada z nich volá po podpoře videa nebo spouštění animovaných souborů GIF.

Byl pro vás článek přínosný?