Hlavní navigace

Můžete získat Windows 10 jako update? Microsoft zveřejnil další informace

23. 3. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft.com
Microsoft poskytne upgrade na nejnovější verzi systému Windows s číslem 10 prostřednictvím služby Windows Update pouze pro počítače se systémy Windows 7 SP1 a Windows 8.1 Update. Aktualizace nebude k dispozici pro všechny předchozí verze, například Windows RT nebo Windows Phone 8.0 na seznamu nenajdeme.

Microsoft nabídne spotřebitelům a některým firemním zákazníkům bezplatný přechod na Windows 10 v průběhu 12 měsíců od uvedení systému na trh letos v létě. Zatímco u novějších verzí Windows proběhne aktualizace prostřednictvím služby Windows Update, u jiných, starších verzí budou muset uživatelé upgrade instalovat z fyzického média – DVD nebo USB disku.

U stolních počítačů a tabletů nabídne Windows Update aktualizaci na Windows 10 zařízením se systémem Windows 7 Service Pack 1 (SP1), který byl uvedený na trh na začátku roku  2011, a zařízením se systémem Windows 8.1 Update z dubna 2014 (tzv. verze "S14").

Upgrade bude možný i ze starších verzí včetně původního vydání Windows 7 RTM z roku 2009, Windows 8 a Windows 8.1 RTM, avšak pouze z instalačního média (DVD, USB disk apod.) s nahraným obrazem systému, který bude možné stáhnout ze serverů Microsoftu jako soubor .iso. Tento způsob bude použitelný i u zmíněných novějších verzí, kde jej typicky využijí např. menší organizace, aby nemusel každý jednotlivý uživatel stahovat několik gigabytů dat.

Microsoft ještě nezveřejnil podrobnosti o procesu aktualizace, který nazývá „přímým upgrade“  z Windows 7, 8 a 8.1a, ale lze očekávat, že uživateli zůstane zachováno nastavení, aplikace a data.

Z nepodporovaných, i když stále velmi rozšířených Windows XP (celosvětově cca 21 % počítačů) ani jejich nástupce, Windows Vista, nebude přechod na Windows 10 možný. Stejně tak na seznamu chybí Windows RT, osekaná verze Windows 8, kterou se Microsoft marně snažil prosadit jako operační systém pro tablety. I když má pro něj údajně vyjít někdy v budoucnu aktualizace, nemožnost přechodu na Windows 10 je zatím nejjasnějším vyjádřením toho, že jej Microsoft považuje za „mrtvý“.

U chytrých telefonů bude přechod na systém, který Microsoft nazývá Windows Mobile 10, možný pouze  z Windows Phone 8.1. Zařízení s Windows Phone 8.0 mají smůlu.

Zdroj: IDG News Service

Čtěte také:

→ Operační systém Windows 10 bude využívat biometrické ověřování uživatele

→ Vzkaz Microsoftu firemním zákazníkům: žádný strach z aktualizací Windows 10, spotřebitelé vše předem otestují

příloha_ovladnete_sva_data

 

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

Byl pro vás článek přínosný?