Hlavní navigace

Na notebooky Lenovo nelze nainstalovat Linux kvůli problémům s úložištěm, nikoli nástrahám Microsoftu

23. 9. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © julien tromeur - Fotolia.com
Příznivci Linuxu plní diskusní fóra Lenova stížnostmi na problémy s instalací a jejich oblíbeného systému na noteboocích Lenovo Yoga 900 13ISK2 a Ideapad 710S. Prvotní informace o dohodě mezi Lenovem a Microsoftem o uzamčení těchto modelů se ukázaly jako nepravdivé – na vině není UEFI Secure Boot, ale neobvyklá konfigurace úložiště.

Notebooky Lenovo ThinkPad vždy poskytovaly vysokou míru kompatibilitu s Linuxem a na PC s technologií Secure Boot lze běžně Linux nainstalovat.

Problémy s instalací Linuxu na noteboocích Lenovo způsobuje podle vyjádření mluvčího Lenova optimalizace výkonu u některých modelů pomocí zapojení SSD disků do RAID. Lenovo prý neblokuje instalaci jiných operačních systémů úmyslně a u řady produktů dokonce poskytuje certifikát kompatibility s Linuxem. Pro nekompatibilní modely by bylo nutné upravit jádro Linuxu tak, aby podporovalo funkce jako zapojení SSD disků do RAID.

příloha_ovladnete_sva_data

Problém je tedy v pochybné implementaci BIOSU u notebooků Lenovo, nikoli komplotu s Microsoftem. Přesto trend zavádění UEFI Secure Boot a technologie Boot Guard od Intelu stále více ztěžuje příznivcům Linuxu a jiných open-sourcových systémů instalaci softwaru podle své volby na moderních počítačích.

Pro uživatele z toho vyplývá nutnost pečlivě ověřit kompatibilitu před koupí stolního či přenosného počítače, na němž chtějí provozovat jiný operační systém než předinstalovaná Windows. Nejjednodušší je koupit notebook již s Linuxem, což není dnes již tak vzácný jev jako dřív.

Byl pro vás článek přínosný?